Българинов и Събев обсъдиха развитието на транспорта в Северна България

Предизвикателствата пред транспортната свързаност в Русенско бяха обсъдени на среща между областния управител Борислав Българинов и министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев. По време на срещата двамата разговаряха относно възможностите за облекчаване на трафика на гранично-контролно пропускателния пункт „Дунав мост“. Идеята на министъра е тук да се приложи пилотен проект, който значително да намали времето за преминаване от България в Румъния и обратно. Ще бъде изработена процедура за облекчено преминаване на пътници и товари. Ако системата, която ще съдържа комплекс от мерки, сработи, тя ще бъде приложена и по другите гранични пунктове на страната.

От своя страна Българинов представи направеното до момента от него и екипа му в тази сфера, като сред акцентите беше предстоящото пускане на фериботната линия между Русе и Гюргево, както и изграждането на два буферни паркигна на територията на „Свободна зона“. Очакванията са първите курсове на ферибота да бъдат в началото на пролетта на следващата година, а единият от споменатите паркинги, който ще е предназначен за около 100 камиона да започне да функционира през първата половина на 2022-а. Още през следващата година ще започне изграждането на близо три пъти по-голям паркинг отново на територията на логистичния център. Надеждите са до края на следващата година да няма опашки от камиони по пътя между Русе и Мартен. Министър Събев обеща да се предприемат и всички необходими дейности по удълбочаване на река Дунав на проблемните участъци, така че да се гарантира целогодишното корабоплаване по една от най-големите европейски реки.

Българинов посочи и решенията на основните проблеми. Според него трябва да се открият по още две кантарни съоръжения на вход и изход при румънска страна, а също и втори пункт на румънската данъчна служба – АНАФ. Като допълнителна мярка в подкрепа политиката за ефективно управление на тежкотоварния трафик, Българинов счита, че ще трябва да се проучат възможностите за инвестиция в изграждането на кръгово кръстовище при първия разклон за гр. Мартен.

 „Изключително важни за бизнеса са построяването на съвременен трети мост в българо-румънския участък на р. Дунав при Русе – Гюргево и свързването с магистрала Русе – Велико Търново. Бизнесът в Русе е контрагент по договори с фирми от цяла България, поради което достъпът до ключови точки на страната е от основно значение. Сериозен проблем за бизнеса представлява неефективното управление на трафика при ГКПП „Дунав мост“, което създава предпоставки за неизпълнение на международни договори за доставка, неконкурентни доставки, невъзможност за сигурно управление на същите. Крайно належащо е да се установи връзка между пристанищата на Ротердам и Констанца през коридора на Рейн, канала на Майн и река Дунав. Проблемът с плавателността на р. Дунав в българския й участък трябва да намери решение, като задължително бъдат изградени за целта шлюзове. Проблемът със затлачването на коритото на реката, Австрия напр. е решила чрез заплащане на бизнеса в бранша да извършва тази дейност.“, коментира още областният управител.

По-късно през деня той участва и в обществено обсъждане на тема „Развитие и бъдеще на въздушния и сухопътния транспорт в Русе и региона“, което бе организирано от Министерството на транспорта и съобщенията и Община Русе. Подробностите ще станат ясни по-късно през деня.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов