"Фрийдъм" представи 25-ия си коледен спектакъл

Над 100 деца от танцово студио „Фрийдъм“ на възраст между 3 и 18 години участваха в превърналия се вече в традиция коледен концерт-спектакъл на школата. Събитието, което се провежда ежегодно от 1996 година насам под надслов „Заедно“, бе поставено за пръв път вчера вечерта на сцената на Доходното здание в Русе. Хореографите Анита и Алекс Асенови са и организатори на уникалния пърформанс.

„Двамата заедно сте сред най-отявлените танцуващи лица на русенската сцена и вашите усилия са пример за факта, че когато нещо се прави с любов и внимание към детайлите няма как да не остане незабелязано.  Продължавайте да бъдете все така всеотдайни будители, вдъхновители и дръзки мечтатели.

Продължавайте да ни подарявате от вашата магия, да ни помагате да избягаме от ежедневието и да се потопим в красивите светове, които рисувате. Благодаря ви, че ни учите как да виждаме музиката и да чуваме движенията!“, това се казва във връчения поздравителен адрес на Анита и Алекс Асенови от името на Борислав Българинов. „Позволете ми чрез вас да поздравя и младите таланти на Freedom dance studio, пред които тепърва предстои да се разкриват нови хоризонти! Желая ви успех и вдъхновение! Насърчавам ви да продължавате да се търсите и намирате в изкуството, и звездите ви да сияят дълги години на сцената!”, допълва още областният управител в обръщението си към участниците.

Продължилият повече от час спектакъл представлява една наистина вдъхновяваща компилация от четири миниатьори, свързани с различни видове истории и мечти. „Някои са истински, а други са измислени.“, коментира Алекс Асенов. При най-малките акцентът е поставен върху детската радост от снега и въобще от предстоящите празници, докато при по-големите фокусът е насочен към чисто човешките взаимоотношения. Общото мото обаче е, че добротата е тази, която ни събира и винаги печели. Имаше дори и миниатьора, която представи историята на лъва, вещицата и гардероба от „Хрониките на Нарния“. Цялата тази поредица от емоции и взаимоотношения стана достояние на зрителите по един неповторим начин, включващ музика, мултимедия и танци. Самите истории пък бяха пресъздадени чрез използването на множество символи. Имаше дори и индиански шамани. Музиката включваше популярни и не чак толкова популярни парчета, като тя също е компилирана от Алекс. Мултимедията отново е негово дело, а хореографията и изработката на костюмите е на съпругата му Анита. Основната цел на организаторите е да отделят децата от електронните устройства за колкото може повече време, а също така да запълнят културния вакуум, които става все по-осезаем сред подрастващите. Точно затова децата, когато се обучават в школата, посещават редовно кино, изложби, концерти и друг вид представления, за да усетят, че сценичното изкуство е съвкупност от най-разнообразни елементи.

От своя страна Анита Асенова сподели, че във всяка вълшебна приказка главният герой, за да получи голямата награда, минава през изключително тежки изпитания – само така той става наистина силен и получава това, което заслужава. Това всъщност бе препратка към упоритостта и таланта на децата и разбира се на всички, работещи в школата. По нейни думи обаче, че за главните герои са много важни и други спомагателни вълшебници – без значение дали са магьосници, готови да направят вълшебство и всички да станем по-добри или просто са хора, които милеят за децата на Русе. Тя изказа и благодарности на хората, с които работи постоянни и на родителите, които лишават себе си и отделят от свободното си време и вярват, че най-важното нещо за децата им е да творят и да се занимават с изкуства. Алекс също не пести от думите на благодарност и признателност и също бе доста емоционален. Той заяви, че за първи път от 1996 година получава такова внимание и уважение от ръководството на града и областта.

Припомняме, че танцово студио „Фрийдъм“ е първата подобна частна школа в крайдунавския град и техни възпитаници постоянно участват в най-различни предимно световни конкурси, като винаги завоюват призови места. Едно от най-големите отличия, които са получавали през последните години, е второто място на световното първенство от 2015 година по съвременни танци в Хърватска. Анита и Алекс Асенова са и организатори на едно от най-големите международни танцови събития през последните години, което събира участници от над 12 държави. Става дума за международния конкурс “Movement”.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)