"Фрийдъм" представи 25-ия си коледен спектакъл

Над 100 деца от танцово студио „Фрийдъм“ на възраст между 3 и 18 години участваха в превърналия се вече в традиция коледен концерт-спектакъл на школата. Събитието, което се провежда ежегодно от 1996 година насам под надслов „Заедно“, бе поставено за пръв път вчера вечерта на сцената на Доходното здание в Русе. Хореографите Анита и Алекс Асенови са и организатори на уникалния пърформанс.

„Двамата заедно сте сред най-отявлените танцуващи лица на русенската сцена и вашите усилия са пример за факта, че когато нещо се прави с любов и внимание към детайлите няма как да не остане незабелязано.  Продължавайте да бъдете все така всеотдайни будители, вдъхновители и дръзки мечтатели.

Продължавайте да ни подарявате от вашата магия, да ни помагате да избягаме от ежедневието и да се потопим в красивите светове, които рисувате. Благодаря ви, че ни учите как да виждаме музиката и да чуваме движенията!“, това се казва във връчения поздравителен адрес на Анита и Алекс Асенови от името на Борислав Българинов. „Позволете ми чрез вас да поздравя и младите таланти на Freedom dance studio, пред които тепърва предстои да се разкриват нови хоризонти! Желая ви успех и вдъхновение! Насърчавам ви да продължавате да се търсите и намирате в изкуството, и звездите ви да сияят дълги години на сцената!”, допълва още областният управител в обръщението си към участниците.

Продължилият повече от час спектакъл представлява една наистина вдъхновяваща компилация от четири миниатьори, свързани с различни видове истории и мечти. „Някои са истински, а други са измислени.“, коментира Алекс Асенов. При най-малките акцентът е поставен върху детската радост от снега и въобще от предстоящите празници, докато при по-големите фокусът е насочен към чисто човешките взаимоотношения. Общото мото обаче е, че добротата е тази, която ни събира и винаги печели. Имаше дори и миниатьора, която представи историята на лъва, вещицата и гардероба от „Хрониките на Нарния“. Цялата тази поредица от емоции и взаимоотношения стана достояние на зрителите по един неповторим начин, включващ музика, мултимедия и танци. Самите истории пък бяха пресъздадени чрез използването на множество символи. Имаше дори и индиански шамани. Музиката включваше популярни и не чак толкова популярни парчета, като тя също е компилирана от Алекс. Мултимедията отново е негово дело, а хореографията и изработката на костюмите е на съпругата му Анита. Основната цел на организаторите е да отделят децата от електронните устройства за колкото може повече време, а също така да запълнят културния вакуум, които става все по-осезаем сред подрастващите. Точно затова децата, когато се обучават в школата, посещават редовно кино, изложби, концерти и друг вид представления, за да усетят, че сценичното изкуство е съвкупност от най-разнообразни елементи.

От своя страна Анита Асенова сподели, че във всяка вълшебна приказка главният герой, за да получи голямата награда, минава през изключително тежки изпитания – само така той става наистина силен и получава това, което заслужава. Това всъщност бе препратка към упоритостта и таланта на децата и разбира се на всички, работещи в школата. По нейни думи обаче, че за главните герои са много важни и други спомагателни вълшебници – без значение дали са магьосници, готови да направят вълшебство и всички да станем по-добри или просто са хора, които милеят за децата на Русе. Тя изказа и благодарности на хората, с които работи постоянни и на родителите, които лишават себе си и отделят от свободното си време и вярват, че най-важното нещо за децата им е да творят и да се занимават с изкуства. Алекс също не пести от думите на благодарност и признателност и също бе доста емоционален. Той заяви, че за първи път от 1996 година получава такова внимание и уважение от ръководството на града и областта.

Припомняме, че танцово студио „Фрийдъм“ е първата подобна частна школа в крайдунавския град и техни възпитаници постоянно участват в най-различни предимно световни конкурси, като винаги завоюват призови места. Едно от най-големите отличия, които са получавали през последните години, е второто място на световното първенство от 2015 година по съвременни танци в Хърватска. Анита и Алекс Асенова са и организатори на едно от най-големите международни танцови събития през последните години, което събира участници от над 12 държави. Става дума за международния конкурс “Movement”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов