Последно сбогом с Димитър Мочев

Общественици и граждани от цяла Северна България си взеха последно сбогом с Димитър Мочев. Той бе един от основателите на Съюза на демокраричните сили, областен управител на голямата Русенска област в периода 1997 – 1999 година, а по-късно и на малката Разградска област до 2001-а. Погребението се състоя днес във Велико Търново, а настоящият губернатор на Русе Борислав Българинов изпрати съболезнователна телеграма до близките на покойника, в която се казва:  „Съжалявам, че трябва да пиша в минало време за личност като него. Точно сега, в този момент, необходимостта от подобни достойни и честни хора в страната, е изключителна голяма! За мен той бе ерудит и еманация на демокрацията в страната. Горд съм, че имах възможността да познавам човек като него!

Без съмнение подобно чувство е съкрушително както за Вас, така и за всеки, имал възможността да го познава! Вярвам, че той ще остане в душата на всеки от нас като изключителен човек и професионалист, за когото принципите на честта и достойнството бяха водещи!“.

На траунрата церемония присъстваха и болшниството от бившите областни управители и техните заместници в периода след демокрацията до днес.

По-малко известно за широката публика е, че Димитър Мочев бе сред най-изтъкнатите родни специалисти в минно-геоложкото дело. Макар и пенсионер, той продължаваше да преподава в Минно-геоложкия университет. Той бе и автор на десетки публикации предимно в сферата на обогатяването на природните суровини. Издаваше учебници и монографии и консултираше много предприятия в сектора.

Хората, които го познаваха, го помнят като изключително ерудиран мъж, с широки културни интереси, човек на духа и преди всичко мъдър управник.

Напоследък той работеше по превода на написания на латински и на архаичен готически ръкописен шрифт труд на Плиний Стари от началото на първото хилядолетие – уникален източник, непознат досега като цяло. Това е всъщност първият научен труд по геология, а мечтата на Димитър Мочев бе да го издаде и дари на световната научна общност. Беше напреднал в работата си, но за съжаление се наложи тя да бъде прекъсната. Надеждите на всички са да се намери някой, който да продължи делото му и да го издеде.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов