Областна управа: Зимното почистване е гарантирано на 100%

Зимното почистване на републиканската пътна мрежа, която в Русенско е приблизително 512 километра, е гарантирано на 100%. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Борислав Българинов и директора на Областното пътно управление инж. Стамен Савов. Още в края на миналата седмица е извършена проверка на техническото състояние на наличните машини. Става дума за 49 автомобила, собственост на „Пътинженеринг“ АД, като 22 от тях са напълно оборудвани. От останалите два са в ремонт, а 27 са по обекти, като буквално за по-малко от ден те могат да бъдат преоборудвани и веднага да се включат в зимната поддръжка на пътищата. Отделно за зимното почистване на държавните пътни артерии ще бъдат наети от подизпълнители още 42 машини. Предстои и тяхната проверка.

Осигурена е доставката на необходимите инертни материали. По базите в региона са разпределени вече 3 000 тона пясък от общо предвидени 7 750. На близо 50% е доставена и лугата или на този етап 50 тона от необходими 110. Почти цялото количество сол също е доставено. Става дума за 2 490 тона от 2 937 заявени. На 90% е завършена доставката и на калциев дихлорид, който пък е необходим за обработването на българската част от Дунав мост. Разчетът сочи, че ще трябват три тона, доставени са 2.7.

Създадена е организация при интензивен снеговалеж и при необходимост движението на камиони да бъде спирано както в съседни области, така и тук на място. Предвидени са няколко опции. Едната е на пътя между Русе и Бяла, където участъкът позволява, както е било винаги досега, а също и на няколко други места. Сред тях са бул. „България“, както и частни паркинги в района на Дунав мост.

Актуализирани са и списъците на пациенти на хемодиализа. По последни данни хората, нуждаещи се от такова лечение в региона са 100.

През следващата седмица Българинов ще се запознае с организацията за зимното поддържане в региона в пълни подробности. Очаква се да се проведе заседание на Областния щаб за предстоящия зимен сезон.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов