Над 4000 русенци черпят за здраве на Никулден

Над 4 400 жители на община Русе празнуват своя имен ден на днешния 6 декември, когато православната църква почита паметта на Свети Николай Чудотворец - Никулден. 

Св. Никола е роден в гр. Патра. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 142 г. в гр. Мир. През 1087 г. мощите на св. Никола̀ са пренесени в Италия, където се намират и сега, съхранявани в нарочно построена, посветена на светеца базилика.

В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава "Побеждаващ", се почита и като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, му се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят - рибите и водните демони. На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран).

В Русе над 240 дами носят името Никол, Никола се казват над 840 русенци, а най-многобройни са кръстените Николай – повече от 2 160.

Своя професионален празник на 6 декември отбелязват моряците, рибарите и банкерите.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)