Проф. Пламен Павлов с открит урок на връх Свети Никола

Животът

17-08-2021, 10:08

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет ще изнесе открит урок по история на връх Свети Никола. Известният историк ще говори за „Руско-турската война и българите – извоюваната свобода“ пред всички, които на 21 август в 11.00 часа са изкачили Върха и са пред Паметника на свободата.

По традиция всяка година се провежда подобна инициатива в рамките на Национално честване „Шипченска епопея“ с различни гост лектори – историци, общественици. И ако до сега урокът се предаваше в деня, който беше определен само за мероприятия с деца, то сега всеки родолюбец ще може да слуша разказа от мястото на събитията от 1877 година.

Проф. Пламен Павлов е автор и съавтор на повече от 400 статии, студии, книги, учебници, енциклопедии, публицистика, поезия. Завършва история във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий“, където по-късно става преподавател, професор и доктор по история. Преподавал е и в други университети, бил е научен секретар на трудове, сценарист и консултант на документални филми. Бил е автор и водещ на предаването за история и култура „Час по България“. Част е от инициирания от проф. Николай Овчаров проект „Мисия България“, заедно с когото изнасят лекции за българското културно-историческо наследство пред учени, студенти, дипломати, приятели на България и представители на българските общности в над десет държави от Европа и Азия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов