Румъния отбелязва националния си празник днес

След едногодишна пауза заради пандемията от Ковид-19 Румъния отново отбелязва днес националния си празник с военен парад. Макар и не в мащабите, в които се е състоял досега, такъв се проведе преди броени часове и в Гюргево. Сред официалните гости на събитието бяха областният управител на Русе Борислав Българинов и неговите заместници д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, както и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. „Сигурен съм, че ще продължим да работим все така активно за развитието на двустранните отношения между Русе и Гюргево. В последната половин година доказахме, че с воля и знание могат да се променят много неща. Активно работим по проблемите с решаването на километричните задръствания по границата между двете държави. През следващата година ще стартира фериботна връзка между двата града, която значително ще облекчи трафика по Дунав мост, а до края на декември трябва да заработи и един от планираните паркинги за тирове на територията на „Свободна зона“. Паралелно се предприемат и необходимите действия за изграждането на втори мост над река Дунав при Русе. Въпрос на седмици е да започне изготвянето на идeен проект за новото съоръжение, съдържащ детайлни технически спецификации.“, заяви Борислав Българинов.

Началото на тържествата бе дадено пред Паметника на героите в двора на едноименната църква, където беше отслужена заупокойна молитва. Областният управител и префекта на Гюргево Анета Матей положиха заедно венец и цветя пред монумента.

Приветствие към гюргевчани и гостите на града бе отправено от името на министър-председателя на Румъния Николае Чука. Тържествената програма продължи с военен парад под съпровода на Духовия оркестър при културен дом „Йон Виня“. В парада се включиха над 150 служители от различните структури, отговарящи за реда и спокойствието на хората от окръга. Поради крутите противоепидемични мерки и ограниченото време на тържествената церемония с цел избягване струпването на много хора не бе показана специализираната техника, която гостите досега са свикнали да виждат. Липсваше и традиционната импровизирана местна кухня, на която всеки желаещ можеше да опита и прясно приготвена храна по румънски рецепти. Нямаше и изпълнения на местни фолклорни ансамбли, но очакванията са през 2022-а парадът наистина да е внушителен и дотогава здравната криза да е отминала. Тогава се предвижда шествието отново да завърши подобаващо с национален трикольор дълъг над 150 метра. Припомняме, че това бе кулминацията в тържествата и през 2019-а, година преди началото на пандемията от Ковид-19.

Сред официалните гости, които също поднесоха венци и цветя, бяха още кметът на община Русе Пенчо Милков, заместникът му по хуманитарни дейности Енчо Енчев, както и секретарят на Общината Димитър Генков. В събитието участва и основният експерт в сферата на международните проекти от Областна администрация – Русе Вероника Гечева.

На днешната дата отбелязваме 103 години от Обединението на Трансилвания и Румъния. През далечната 1918-а се създава единна държава, като точно на 1-и декември в Алба Юлия (Трансилвания) е свикан Национален съвет, където 600 депутати и 628 представители на културни и обществени организации гласуват обединението на областите Трансилвания, Кришана, Сатмар, Марамуреш и Банат (най-западната част на Румъния до границата с Унгария и Сърбия) с Румъния. На 4 юни 1920 година, при подписването на Трианонския мирен договор, част от системата на Парижките мирни договори, западната част на Банат е присъединена към Сърбо-хърватско-словенското кралство.

Интересно е, че днес и утре Министерството на отбраната в Румъния организира и ваксинационен маратон в подкрепа на националните усилия за борба с Ковид-19. В маратона ще участват ваксинационните центрове на шест военни болници, които служат и за регионални центрове за складиране на ваксини срещу заболяването.

По-късно през деня очаквайте информация относно проведени разговори между областния управител Борислав Българинов и представители на местната и държавна власт в Гюргево за предстоящото зимно почистване на Дунав мост.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов