Малко над 35% избирателна активност в Русе

Животът

15-11-2021, 17:50

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Трима областни управители обсъдиха изборите в Русе

Първа политическа сила в региона е „Продължаваме промяната“ с 20 791 гласа, следвани от ГЕРБ-СДС с 15 000 гласа

Приключи приемането на документите от секционните избирателни комисии в Русенско и отчитането на изборния резултат от вчерашния вот 2 в 1. Обработени са протоколите от всички 342 секции. До броен часове председателят на РИК-Русе Милена Хинкова заедно с членове на Районната избирателна комисия ще бъде в ЦИК, където ще бъдат предадени протоколите от областта. Почти сигурно е, че в неделя ще има балотаж на изборите за президент и вицепрезидент. Престои това да бъде обявено от Централната избирателна комисия. Няма сериозни грешки в протоколите, които да опорочават вота. Има обаче няколко неудовлетворени контроли, като при тях се приема, че това, което е отразено в протоколите е вярно, независимо че има разлика между отразения вот с машините и подписите, положени в избирателните списъци. Грешките се дължат на това, че електронните устройства не са разпечатали разписка или тя пък е била нечетлива. Има случаи, при които машините са принтирали бели разписки. Тогава от съответната секционна комисия са позволили на гласоподавателите да упражнят правото си на вот повторно, тъй като машината не е отразила гласуването. Това обаче се оказва напълно незначителен брой гласове, като подобна ситуация е имало в шест протокола.

Разпределението на мандатите би трябвало да стане ясно в четвъртък.

Колкото до избирателната активност, то излиза, че тя е била малко над 35%. За президент са гласували общо 72 608 русенци, а за народни представители 71 690 души от общо имащи право на глас 203 149. На практика избирателната активност на вчерашния вот е била с около 2% по-малко в сравнение с предходните избори от 11 юли, на които гласувахме само за народни представители.

Недействителните гласове са 342, което е със 160 гласа повече отколкото през юли тази година. Същевременно 1 697 души отишли да упражнят правото си на глас не са подкрепили никоя от кандидат-президентските двойки, а 957 човека са направили същия избор, но за народни представители. Лидерската кандидат-президентска двойка е Румен Радев и Илияна Йотова, която събира 40 943 гласа. На второ място са Атанас Герджиков и Невяна Митева. Разликата между първата и втората позиция в надпреварата за „Дондуков“ 2 в Русенско е точно от 25 840 гласа. Това означава, че за Атанас Герджиков и Невяна Митева са гласували 15 103 човека. На трето място е Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова с 5 062 гласа, следвани от Лозан Панов и Мария Касимова с 1 601 гласа.

Що се касае до парламентарния вот, то първа политическа сила в региона е „Продължаваме промяната“ с 20 791 гласа, следвани от ГЕРБ-СДС с 15 000 гласа. На трето място е партията на Слави Трифонов. За „Има такъв народ“ са гласували 8 369 русенци. „БСП за България“ е подкрепена от 7 827 човека. Челната петица в региона се допълва от ДПС с подкрепата на 5 715 русенци. Следват „Възраждане“ с подкрепата на 3 977 русенци. На седмо място остават от „Демократична България – Обединение“ с 2 943 гласа. Сред водещите с преференциите се оказват Николай Събев от „Продължаваме промяната“ с 2 746 преференции. От ГЕРБ-СДС най-много преференции има Десислава Атанасова – 1130, Кремена Славова – 844, Драгомир Драганов с 835 и Георги Кръстев със 785. Крум Зарков има 757 преференции, а Светлин Стоянов – 530.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов