Изборният ден започна нормално, гласуваме 2 в 1

Животът

14-11-2021, 08:00

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Трима областни управители обсъдиха изборите в Русе

За трети път тази година гласуваме за народни представители. Особеното този път е, че днес имаме право да дадем вота си и за президент и вицепрезидент на страната. Областният управител на Русе Борислав Българинов отправя апел към жителите на региона да излязат и да гласуват, защото по този начин демонстрират ангажираност и загриженост за бъдещето на държавата. Той се надява, че този път ще бъде излъчен редовен кабинет, който да гарантира стабилно управление, посветено на просперитета на България.

Навсякъде в страната изборният ден започна. Неговият край е обявен за 20.00 часа, но по изключение там, където има чакащи да гласуват, той може да бъде удължен с още час, т.е. до 21.00 ч. Оказва се обаче, че изборният ден вече е започнал за част от сънародниците ни в чужбина. Първи възможността да направят избор за бъдещето на родината са имали българите в Крайстчърч в Нова Зеландия. Това е станало точно в 20.00 часа българско време снощи. Два часа след Нова Зеландия започна и гласуването в Австралия. Сънародниците ни зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 750 секции в 68 държави. Най-голям е броят на избирателните секции във Великобритания и Турция – съответно 132 и 126. Българските граждани могат да гласуват в различни краища на света – от Осака в Япония до Сан Франциско в САЩ, от Буенос Айрес в Аржентина до Трьомсьо в Норвегия, през Абуджа в Нигерия. За тези избори за първи път се разкрива избирателна секция и в Бахрейн.

Колкото до Русе и региона, очаквайте подробности как е започнал изборния ден. Дали във всички 292 секции в региона, където се гласува с машини, електронните устройства са тръгнали безпроблемно. Пълната информация по време на изборния ден, както и дали има жалби и за какво се отнасят те може да следите на уеб сайта на Областна администрация – Русе: https://www.ruse.bg/, както и на официалната Facebook страница на институцията: https://www.facebook.com/rusedistrict.

Припомняме, че  секциите в област Русе са общо 342, като 324 от тях са стационарните. Във всички секции са ангажирани общо 2 890 члена на секционни избирателни комисии. По шест са ковид-секциите, подвижните секции за хора с увреждания, както и тези в социалните институции. В 292 от секциите в региона ще се гласува машинно, като в 48 от тях ще има по две машини. С по две машини ще се гласува в две секции в град Бяла, една в Две могили и по една в ценовските села Долна Студена и Новград. Секциите с по две машини в община Русе ще са 43. Предварителните данни сочат, че право на вот имат малко над 204 000 жители на областта, а за община Русе те са 144 616. Точната бройка ще бъде обявена по-късно през деня.

Същевременно четири екзитпола ще следят изборните резултати от 14 ноември в Русе. Става дума за агенциите „Алфа Рисърч“, „Галъп“, „Маркет Линкс“ и „Тренд“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов