Общините от област Русе получиха бюлетините за изборите

Животът

10-11-2021, 17:51

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разкриват 324 секции в Русенско за изборите в неделя

При изключителни мерки за сигурност общините в Русенско получиха бюлетините и изборните книжа за изборите 2 в 1 на 14 ноември. Само за ден от Областната управа в Русе създадоха организация всички материали за предстоящия в неделя вот да бъдат раздадени на общините от региона. Днес представители на общините получиха бюлетините и книжата. Материалите бяха транспортирани под полицейски ескорт с цел гарантиране сигурността на книжата и недопускане на фалшификации. Процесът бе координиран лично от заместник областните управители Синан Хебибов и д-р Стефка Караколева, главния секретар Симеон Иванов и членове на Районната избирателна комисия. Припомняме, че при засилени мерки за сигурност в понеделник в Областната управа бяха доставени 418 000 бюлетини. 209 000 от тях са предвидени за редовните избори за президент и вицепрезидент, а другите 209 000 са за извънредните избори за народно събрание. Те подсигуряват вота на 100% във всички секции, където ще се гласува машинно и на 110% в останалите. За изборите за народно събрание най-много бюлетини са осигурени за община Русе – 148 500 при 148 229 избиратели по предварителен списък. На следващо място се нареждат Ветово, Бяла и Сливо поле съответно с по 13 000, 11 500 и 10 500. На пето място по брой бюлетини остават Две могили с 8 000, следвани от Иваново със 7 500. Борово и Ценово са с по 5 000 бюлетини. Същата бройка бюлетини бяха раздадени на общините и за президентския вот. Изборите тази неделя ще се проведат изцяло машинно в секциите с над 300 избиратели. За област Русе те са 292, а за самата община Русе – 203. В 48 от секциите в региона ще бъдат осигурени по две машини. По две машини ще има в 43 секции в Русе, две в Бяла, две в Две могили и по 1 в Новград и Долна Студена, община Ценово. Хартиените бюлетини ще се използват в секциите с под 300 души, а в останалите само при възникване на проблем с електронните устройства. В подвижните секции, както и в тези за избиратели поставени под задължителна карантина или изолация, ако има такива, ще се гласува с хартиени бюлетини.

Бюлетините ще бъдат съхранявани в специално определени със заповед на областния управител Борислав Българинов помещения в общините. Там те ще бъдат под денонощна полицейска охрана. Секционните избирателни комисии ще получат бюлетините и книжата в събота, ден преди вота. Тогава се очаква да пристигнат и машините за гласуване.

За служебният кабинет водещ приоритет остава провеждането на честни и прозрачни избори – гарант за стабилно управление. „Заедно с всички компетентни институции от региона правим всичко възможно за прозрачност и честност по време на изборите. Гражданите трябва да бъдат напълно спокойни, че техните права са гарантирани.“, коментира Хебибов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов