Общините от област Русе получиха бюлетините за изборите

Животът

10-11-2021, 17:51

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разкриват 324 секции в Русенско за изборите в неделя

При изключителни мерки за сигурност общините в Русенско получиха бюлетините и изборните книжа за изборите 2 в 1 на 14 ноември. Само за ден от Областната управа в Русе създадоха организация всички материали за предстоящия в неделя вот да бъдат раздадени на общините от региона. Днес представители на общините получиха бюлетините и книжата. Материалите бяха транспортирани под полицейски ескорт с цел гарантиране сигурността на книжата и недопускане на фалшификации. Процесът бе координиран лично от заместник областните управители Синан Хебибов и д-р Стефка Караколева, главния секретар Симеон Иванов и членове на Районната избирателна комисия. Припомняме, че при засилени мерки за сигурност в понеделник в Областната управа бяха доставени 418 000 бюлетини. 209 000 от тях са предвидени за редовните избори за президент и вицепрезидент, а другите 209 000 са за извънредните избори за народно събрание. Те подсигуряват вота на 100% във всички секции, където ще се гласува машинно и на 110% в останалите. За изборите за народно събрание най-много бюлетини са осигурени за община Русе – 148 500 при 148 229 избиратели по предварителен списък. На следващо място се нареждат Ветово, Бяла и Сливо поле съответно с по 13 000, 11 500 и 10 500. На пето място по брой бюлетини остават Две могили с 8 000, следвани от Иваново със 7 500. Борово и Ценово са с по 5 000 бюлетини. Същата бройка бюлетини бяха раздадени на общините и за президентския вот. Изборите тази неделя ще се проведат изцяло машинно в секциите с над 300 избиратели. За област Русе те са 292, а за самата община Русе – 203. В 48 от секциите в региона ще бъдат осигурени по две машини. По две машини ще има в 43 секции в Русе, две в Бяла, две в Две могили и по 1 в Новград и Долна Студена, община Ценово. Хартиените бюлетини ще се използват в секциите с под 300 души, а в останалите само при възникване на проблем с електронните устройства. В подвижните секции, както и в тези за избиратели поставени под задължителна карантина или изолация, ако има такива, ще се гласува с хартиени бюлетини.

Бюлетините ще бъдат съхранявани в специално определени със заповед на областния управител Борислав Българинов помещения в общините. Там те ще бъдат под денонощна полицейска охрана. Секционните избирателни комисии ще получат бюлетините и книжата в събота, ден преди вота. Тогава се очаква да пристигнат и машините за гласуване.

За служебният кабинет водещ приоритет остава провеждането на честни и прозрачни избори – гарант за стабилно управление. „Заедно с всички компетентни институции от региона правим всичко възможно за прозрачност и честност по време на изборите. Гражданите трябва да бъдат напълно спокойни, че техните права са гарантирани.“, коментира Хебибов.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"