Разкриват 324 секции в Русенско за изборите в неделя

324 са секциите в област Русе за предстоящия на 14 ноември вот 2 в 1. Най-много са в най-голямата община Русе – 210, а най-малко в Борово и Ценово – по 10. 23 са секциите в Бяла, 21 във Ветово, 18 в Иваново, 17 в Сливо поле и 15 в Две могили. Това стана ясно от проведена по-рано през деня среща между заместник областния управител Синан Хебибов и председателя на Районната избирателна комисия Милена Хинкова. В тази бройка обаче не влизат секциите, които ще бъдат разкрити в домове за възрастни хора, болници, ареста и евентуално други типове секции, като ковид. Ясна е обаче бройката на подвижните секции за хора с увреждания. Те са общо шест, като по две от тях са в Русе и Ветово и по една в Бяла и Ценово. Отделно на 48 места в Русенско ще има по две машини в секция. Две от тях са в град Бяла, едно в Две могили и по едно в ценовските села Долна Студена и Новград. Секциите с по две машини в община Русе ще са 43.

Припомняме, че изборите тази неделя ще се проведат изцяло машинно в секциите с над 300 избиратели. Хартиените бюлетини ще се използват в секциите с под 300 души, а в останалите само при възникване на проблем с електронните устройства. В подвижните секции, както и в тези за избиратели поставени под задължителна карантина или изолация, ако има такива, ще се гласува с хартиени бюлетини. Вчера бяха доставени 418 000 бюлетини. 209 000 от тях са предвидени за редовните избори за президент и вицепрезидент, а другите 209 000 са за извънредните избори за народно събрание. На практика доставените бюлетини подсигуряват вота на 100% във всички секции, където ще се гласува машинно и на 110% в останалите. Самите машини се очаква да бъдат докарани в Русе в събота. Идеята е те да бъдат доставени в секционните избирателни комисии в следобедните часове заедно с другите материали.

Данните на Районната избирателна комисия сочат още, че очакваният брой гласоподаватели в региона е 204 831, а за община Русе 147 687. Точната бройка ще стане ясна в деня на вота.

До края на седмицата предстои посещение на място в зала „ОЗК Арена”, където ще се състои приемането на протоколите от секционните избирателни комисии и отчитането на изборните резултати от президентския и парламентарен вот.  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов