Близо 700 са секциите за предстоящите избори във Варненска област

Новините

20-10-2021, 20:41

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На 30 октомври изтича крайният срок, до който избирател може да заяви желанието си да гласува по настоящ адрес

407 са секционните избирателни комисии във Варна за предстоящите избори на 14 ноември. Секциите във Варненска област са общо 642. Това съобщи за Радио Варна председателят на Районната избирателна комисия Велин Жеков. Очаква се броят на СИК-овете да се увеличи, защото предстои да бъдат разкрити комисии в болници, старчески домове, както и такива, които да обслужват хора под карантина. На изборите две в едно ще се гласува с една карта, напомни Велин Жеков и обясни какъв е механизмът на гласуване: "При поставяне на картата в машината, ще се появи екран с три опции - гласуване за двата вида избори, гласуване само за президент или вот само за парламент. След като бъде направен избор от избирателя, се влиза в следващи подменюта с отделните бюлетини за президент или за Народно събрание. Гласуването на машината приключва, когато се натисне бутона "Потвърди избора". Преди да натисне този бутон, гласоподавателят може да върне колкото пъти иска за да направи корекции. След това машината ще извади две разписки, ако съответния човек е гласувал и за двата вида избори. На този етап от ЦИК са решили, че двете разписки ще бъдат пускани в една кутия".

Велин Жеков уточни, че РИК е поискала от Централната избирателна комисия поне 20 машини за пробно гласуване. 10 от тях ще бъдат доставени в общините в областта, а останалите ще са в различните райони на Варна. Предстои от Районната избирателна комисия да направят видео клипове, в които кратко, точно и разбираемо ще бъде показано как се гласува с машина.

"Интересен казус, във връзка с машинното гласуване, би се породил, ако даден избирател преди обяд гласува за президент, а след обяд реши, че иска да гласува и за парламент. Законът не го забранява. Тогава СИК отново трябва да му даде карта, с която да се задейства машината. Но при това отново се зареждат и двете бюлетини, което поражда интерпретации.. Предстои ЦИК да излезе с методически указания по този и други въпроси", каза председателят на РИК.

Велин Жеков напомни, че на 30 октомври изтича крайният срок, до който избирател може да заяви желанието си да гласува по настоящ адрес. На същата дата изтича срокът, до който се събират заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов