Близо 300 широколистни дървета ще бъдат засадени по програмата за залесяване на Русе

Близо 300 широколистни дървета от 11 различни вида са включени в програмата за залесяване на Община Русе за сезон есен-зима 2021/2022 г.

240 от тях ще заместят празните места или сухите пънове и дървета по улиците в града, а останалите ще бъдат засадени в Парка на възрожденците и Парка на младежта. Сред видовете са кълбовидна акация, декоративна слива, планински ясен, кестен, явор, платан, шестил, дребнолистна липа, бреза и копривка.

Със своите над 60 000 картотекирани дървета Русе е един от най-зелените градове в България.  Над 80% от тях са били посадени в периода 1955 – 1980 година и поставени в градски условия, стареят и се разболяват много по-бързо. Замяната с нови видове, съобразно природните условия и отстоянието от обектите на градската инфраструктура, се извършва от ДЗЗД „Паркстрой“ по програма, изготвяна ежегодно от отдел „Екология“ и ОП „Паркстрой“.

Община Русе припомня на гражданите, че периодът от ноември до февруари е най-благоприятният за засаждане на нови дървета - след опадането на листата и когато вегетационният период е приключил. От общинската администрация призовават всеки, засадил дръвче, да не забравя за грижата и поливането му в първите 2 най-важни и критични години от развитието му.

 Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден