Статуетка "Русе" за читалищния деец Вяра Косева

Животът

06-11-2021, 08:00

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Читалището в Бяла получи дарение от Лили Ганчева

 „Читалищата са една надежда, защото тук могат да идват всякакви хора, без да бъдат съдени, и да правят всичко, което пожелаят, без да бъдат критикувани. Може да не са уникални творци, но те показват онова, което носи българинът в себе си. Тази надежда живее у мен вече толкова години“. С тези думи дългогодишният председател и секретар на Народно читалище „Христо Ботев – 1908“ Вяра Косева прие статуетка Русе от кмета Пенчо Милков за цялостния ѝ принос в развитието на читалищното дело.

Повече от 30 години от житейския си път Вяра Косева отдава на работата в читалището, което и днес продължава да съхранява и предава на поколенията патриотичните и възрожденски традиции, завещани от неговите основатели. Тя има принос и за развитието на културните връзки между Русе и българските общности в Румъния и Молдова. Организира и пътуващ семинар, в който поети, писатели и дейци от Русе се срещат с българската диаспора в двете държави. На национални празници и исторически годишнини читалищното настоятелство не пропуска да почете героите пред паметниците им в България или съседните страни.

По инициатива на Вяра Косева се издава единственият читалищен вестник в Русе, който носи името на патрона на читалището — българският революционер, поет и публицист Христо Ботев.

„За миг не съм съжалила, че дойдох в читалището“, категорична е Вяра.

Тя изказа благодарността си и за бързата реакция на общинската администрация за подмяната на дограмата и закупуването на климатик за библиотеката в читалището.

 

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов