Читалището в Бяла получи дарение от Лили Ганчева

Животът

09-10-2021, 08:00

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лили Ганчева стана почетен гражданин на Гюргево

„Ястребът и гълъбът“, „Малкото гарванче“, „Първият полет“, „Снежният човек иска вкъщи“, „Дядо Николай оставя подаръци и в бедните обувчици“ са само част от седемте приказки в уникален по рода си двуезичен сборник на български и румънски език. Той е дело на съвместните усилия на Петре Крачун – автор и издател, както и на Окръжна библиотека „И. А. Басарабеску“ – Гюргево. Преводът пък е направен от изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева и Виолета Фратева. От днес с пет екземпляра на книгата вече разполага и Народно читалище „Трудолюбие 1884“ в Бяла. Дарението бе направено лично от Лили Ганчева, а на събитието присъстваха заместник областният управител на Русе Синан Хебибов и кметът на Общината Димитър Славов. На място Синан Хебибов се запозна и с най-актуалната история на град Бяла. Става дума за преиздадено подробно антропогеографско проучване, простиращо се на 104 страници. То е дело на Стоян Марков, предговорът на проф. д-р Пламен Павлов и изданието е под редакцията на местния историк и краевед Дянко Колев. Книгата дори разполага с резюме на френски език, а любопитният читател може да открие множество интересни факти относно възникването на селището, бита, църковното дело, етнографията и дори пътищата.

Библиотеката към читалището разполага с приблизително 30 000 тома, като най-четени се оказват художествените произведения. Постоянните читатели са над 500, като често тази бройка се оказва по-голяма и от 1000. Екипът на читалището поставя фокус и върху подрастващите. Осигурени са четири компютъра с високоскоростен интернет, които могат да се ползват от всеки през целия ден. Организират се и своеобразни литературни четения. Преди дни се е провело такова в местната Професионална гимназия с участието на отдавна напуснал страната беленчанин, живеещ понастоящем в Германия.

Екземпляри от сборника с разкази ще получат всички общини, членове на „Еврорегион Данубиус“. Припомняме, че през 2019 година в Гюргево благодарение на Лили Ганчева читалището в Бяла и Окръжната библиотека от другата страна на река Дунав започнаха активно сътрудничество, изразяващо се предимно в провеждане на съвместни събития, като концерти и изложби. Днес книги получи и читалището във Ветово.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов