Д-р Шопов: От 10 души в реанимация, само един бива изписан

Животът

03-11-2021, 10:07

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 1800 са активните случаи на Ковид 19 в Русенско

Началникът на COVID реанимацията в УМБАЛ "Медика-Русе" д-р Милен Шопов показа в ефира на „Здравей, България” каква е ситуацията в отделението му. Той сподели, че свободно е само едно реанимационно легло, а заетите са 46. От тях нито един пациент не е ваксиниран. Медикът разкри и стряскаща статистика – от 10 души само 1 пациент бива изписан здрав.

„Искам да уточня, че не ги убива интубацията. Те са достигнали до толкова тежка дихателна недостатъчност, че се налага да бъдат интубирани, за да им се удължи животът и евентуално да бъдат излекувани”, обясни д-р Шопов в ефира на Нова телевизия. Той показа как изглеждат две реанимационни легла и по какъв начин се следи състоянието на пациентите.

„Пациентите са приспани медикаментозно. Апаратите, в зависимост от дихателната недостатъчност, могат изцяло или частично да заместят функцията на белия дроб. За съжаление, някои пациенти са на 100% кислородно дишане, което означава, че не им е останала почти никаква здрава белодробна тъкан. Обикновено пациентите идват със сатурация около 90-92, която с малко кислород можем да подобрим. Впоследствие, в рамките на ден-два, настъпва рязко влошаване на белодробната функция”, каза д-р Шопов.

„Ако дойдат двама пациенти в сходно състояние, приемаме този, който дойде пръв. Нямам представа дали в останалите болници в Русе има легла”, добави д-р Шопов. Началникът на COVID реанимацията увери, че кислород в болницата има. Проблемът е в липсата на персонал. Д-р Шопов и колегите му работят на 12-часови смени, а един лекар и две медицински сестри се грижат за 14 пациенти. От ефиа на Нова тв, медикът призова хората да се ваксинират и подчерта, че в реанимацията е имало само един имунизиран пациент с редица придружаващи заболявания, който се е излекувал.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"