От утре се преустановява присъственото занятие във всички училища в община Русе

От утре се преустановява присъственото занятие във всички училища в община Русе. Спира и провеждането на присъствени групови занятия във всички възрастови групи в езикови, образователни и други обучителни центрове и школи, като танцови и музикални, реши Областният оперативен щаб.

Мярката е от заповедта на здравния министър, но допълнението в Русенска област е, че на регионално ниво се налага забрана за подобен род събирания не само за възрастни, но и за младите хора и децата до 18-годишна възраст.

Ще се изисква „зелен сертификат“ за всички социални институции. Сред тях са хемодиализни, онкологични и кръвни центрове и центровете за настаняване от семеен тип.

От 20-и този месец насам с COVID-19 са се заразили 77 ученици и 31 души от персонала на училищата. Засегнати са 63 паралелки в 31 училища. През последната седмица се наблюдава рязък скок на желаещите да се ваксинират. Средно 2.5 пъти повече са пожеланите да се имунизират, като търсенето на препарата на „Янсен“ е скочило близо шест пъти.

От заседанието стана ясно още, че по решение на Общинските щабове ще може да се преустановява присъственото провеждане на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов