Възможностите за реализиране на земеделска продукция обсъдиха онлайн

Животът

29-10-2021, 07:00

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обмислят 2022-а да е година на туризма за Русе-Гюргево

Организирането на съвместни дейности за популяризиране на местни селскостопански продукти от Русе и Гюргево бяха обсъдени по време на провело се онлайн заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група. Идеята е да се наблегне на дигиталния маркетинг, тъй като през последната година делът на онлайн продажбите в контекста на ковид-пандемията става все по-голям. Предложението бе изказано от заместник областния управител Синан Хебибов, който досега бе и председател на групата. Припомняме, че именно по предложение на Хебибов бе възстановена работата на групата, която бе временно ограничена отново заради рестрикциите покрай коронавируса. Работи се и по въпроса за реализиране на продукцията на производителите от двете страни на реката в съответните търговски вериги. Така например български производители ще могат да продават продукцията си на гюргевския пазар, без да е необходимо да плащат наем. Акцент в работата на групата продължава да бъде екоземеделието, като приоритетно ще се работи с младите фермери. Предвиждат се обучителни курсове както за възможностите за получаване на евросубсидии, така и за повишаване квалифиакцията на заетите в сектора на животновъдството, растиеневъдството и механизацията. Ще се работи и по темата за повишаване качеството на професионалното образование на бъдещите кадри.

Веднага щом отпаднат ограничителните мерки ще се предприемат посещения на терен в някои от най-големите говедовъдни ферми в Гюргевско, както и на основните складове за семена и зеленчуци отново в северната ни съседка. Целта е да се взаимства опит и той да се приложи към родната реалност.

По време на заседанието Хебибов предаде символа на комисията. От днес тя ще бъде председателствана от заместник-председателя на Окръжния съвет в Гюргево Елисавета Михалча. До края на годината се очаква да бъде създаден видео клип, който да популяризира дейността на комисията. През последните години групата е подпомогнала осъществяването на контакти като между институциите, така и между представители на бизнеса. Сред тях са фермери, производители и търговци. Срещата бе подготвена и се реализира благодарение на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, която представи накратно 11-годишната дейност на групата. В събитието участва и държавният секретар по земеделие на Румъния Георге Щефан, както и Надежда Шанова от Областната управа в крайдунавския град.

 

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)