Поставят безплатно силанти на деца от 5 до 8 г. до края на ноември

Животът

19-10-2021, 09:00

Автор:

Мария Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Поставят безплатно силанти при децата до 9 години

Поставянето на силанти е лесно и безболезнено за детето

Какво е силанизирането?

Силанизирането е профилактично покритие със силанти на здрави, дълбоки фисури/бразди на първите постоянни молари (6-тите зъбки) при децата. Силантът е течен смолист материал, който се втвърдява при определени условия и има за цел да предпази деликатните детски зъбки от развитието на кариес и разрушаване.

Защо постоянните дъвкателни зъби се нуждаят от специална защита?

Постоянните молари и премолари имат на дъвкателните си повърхности дълбоки бразди и вдлъбнатини (фисури). Първите постоянни зъби, които пробиват са първите кътници - шестите зъби. В устата емайла „узрява" през следващите две години след пробива и достига своята максимална твърдост. Именно поради това, че пробиват първи и най-рано се излагат на агресивните фактори в устата, анатомичните особености и поради по-слабата минерализация, шестите зъби най-рано развиват кариес. Ако той не се лекува навреме се развиват усложнения, които могат да доведат до изваждането им!

Каква е функцията на силанизирането?

Силантите предпазват дъвкателните повърхности на първите постоянни молари (6-тите зъбки) от развитието на зъбен кариес, като образуват гладка и твърда бариера между зъба и агресивните фактори в зъбната плака. Силантите са 100% ефективни и могат да редуцират кариесите до 70%.

 Кога се поставят силантите?

Най-подходящият период за поставянето на силанти е до две години след пробива на постоянните зъби и по преценка на Вашия зъболекар.

Силантите могат да престоят в устата на детето и повече от две години. Те могат да се подновят по всяко време, ако не са вече на мястото си. Силантите са млечнобели на цвят и могат да се наблюдават и от родителите. Поставянето на силанти е лесно и безболезнено за детето.

Зъболекарите, които осъществяват силанизиране, регион Русе са:

1. Център по дентална медицина 1-Русе, ул. Николаевска 66, ет. 2

д-р М. Георгиева          - к-т 214

д-р Р. Данева               - к-т 213

д-р Д. Савова               - к-т 216

д-р Цв. Чешмеджиева  - к-т 216

д-р С. Колев                 - к-т 204

2. Д-р Цв. Доганова 

3. Д-р Р. Гюрчев 

4. Д-р Р. Купенова 

5. Д-р К. Владимирова 

6. Д-р Ил. Стоянова

7. Д-р Ева Атаян 

За повече информация следете фейсбук-страницата на Център по дентална медицина 1 Русе и официалната страница на програмата www.oralnaprofilaktika.bg.

Кампанията приключва на 30.11.2021г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов