Поставят безплатно силанти при децата до 9 години

Архив Пловдив

13-10-2011, 15:28

Автор:

Виктория Антова

Всичко от Автора

Освен силанизирането на детските зъби по Националната програма са предвидени и дейности за повишаване информираността сред населението за оралните заболявания

През тази седмица започна поставянето на силанти на деца от 5 до 9 години. То ще бъде безплатно и ще продължи до края на ноември. Инициативата е част от реализирането на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца на МЗ, която продължава до 2014 г. Силантите представляват специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбите.

Те предпазват децата от развиването на кариес като образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до този проблем. За силанизирането на първите постоянни зъби на децата към момента са заделени 1.3 млн. лв. Финансирането ще бъде достатъчно, за да се обхванат всички желаещи малчугани.

Националната програма предвижда всяка година да се обработват зъбите на до 20 000 деца. Самото силанизиране ще се осъществява от лекари по дентална медицина в над 200 кабинета в цялата страна. Всеки родител, който желае да се възползва от възможността ще може да се свърже със съответния регионален координатор на интернет–страницата на Програмата: www.oralnaprofilaktika.bg. На безплатен телефон 0800 1 45 46 могат да се задават въпроси и да се получи допълнителна информация.

Освен силанизирането на детските зъби по Националната програма са предвидени и дейности за повишаване информираността сред населението за оралните заболявания. Те са насочени най-вече към родители, учители, бременните, децата и учениците. Сред тези дейности са отпечатването и раздаването на различни информационни материали, изнасянето на лекции, създаването на сайт за орална профилактика (www.oralnaprofilaktika.bg). В края на годината ще бъдат готови и резултатите от националното проучване за състоянието на детското орално здраве, което започна преди няколко месеца. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов