Над 2300 поставени ваксини отчитат от болницата в Бяла

Животът

09-10-2021, 09:44

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Детска градина "Дъга" е първенец по ваксинация на персонала

2320 поставени дози от четирите възможни ваксини срещу Covid-19 отчитат от Многопрофилната болница за активно лечение „Юлия Вревска“ в Бяла. Това стана ясно от посещението на заместник областния управител на Русе Синан Хебибов в лечебното заведение. Там той се срещна с  прокуриста на болницата Димитър Димитров и се запозна с условията в пункта за имунизация. Оказва се, че от началото на ваксинационната кампания в края на декември миналата година до сега приблизително 2 200 души са със завършен имунизационен курс, а малко над 100 човека чакат да получат втора игла от някои от препаратите. Данните сочат още, че от лечебното заведение са успели да обхванат над 10% от населението на общината.

В самия пункт, който се намира на входа на болницата, тъй като предварително е бил предвиден за триажен център, работят един лекар, един фелдшер и две медицински сестри. Кабинетът е единственият в региона, който от няколко месеца насам работи седем дни в седмицата. Освен това постоянно действа и мобилен имунизационен пункт, който имунизира на място хора, работещи в предприятия или пък такива, които са трудноподвижни. От МБАЛ „Юлия Вревска“ са ваксинирали и част от обитателите в социалните домове в съседните села Бистренци и Брестовица. Същевременно техен екип редовно посещава населените места от други общини в областта – като Две могили и Борово и на всеки, желаещ бива поставяна ваксина. Като предимство Димитър Димитров посочва, че хората от Бяла и другите по-малки общини познават екипа на болницата и имат изградено доверие в тях. „Много често има необходимост работното време на пункта да се удължи, но всеки от работещите остава със желанието да помогне на хората.“, коментира Димитър Димитров и уточнява, че са имали случаи, при които дори часове след като е било свършило работното време на кабинета хората не са знаели, позвъняват на обявения телефон и в рамките на по-малко от 15 минути са били имунизирани.

За човешкото отношение, което се оказва толкова ценно особено в условията на пандемията, свидетелства и случаи от преди няколко дни. Настанена жена в болницата споделя с персонала, че трите ѝ деца, които към момента са били оставени на грижите на роднини и са в друго населено място, са с висока температура и не се чувстват добре. Веднага се сформира екип, който отива на място, извършва изследвания и установява, че децата заедно с двамата възрастни са с коронавирусна инфекция. Те биват транспортирани за допълнителни изследвания до болницата в Бяла и след това са преместени за лечение в Русе.

Димитър Димитров отправя призив към всички, които не са се ваксинирали, да го направят, защото шансът да не се заразят е огромен, а ако случайно се разболеят, то те ще прекарат инфекцията много по-леко. От началото на четвъртата вълна насам осем души, които са били имунизирани, са се разболели, като те са прекарали заболяването сравнително леко. Няма нито един смъртен случай на човек с поставена ваксина, споделя още Димитър Димитров. За съжаление обаче отделението за Ковид болни е пълно. От 31 налични легла 31 са заетите. Поради нарастващия брой на нуждаещите се от хоспитализация от лечебното заведение са предприели и допълнителни мерки. Обособили са нещо като буферна зона, където могат да се лекуват още максимум 10 човека с Covid-19. Става дума за наистина модерни фургони, намиращи се в двора на болницата, но отговарящи на всички съвременни изисквания. Проблемът е, че и там местата се запълват бързо и вече свободните легла са по-малко от половината.

В лечебното заведение поставят и т.нар. бустерна зона, т.е. трета доза от ваксината на „Пфайзер“.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов