Детска градина "Дъга" е първенец по ваксинация на персонала

Екипът на частна детска градина „Дъга-Русе“ получи Свидетелство за принос към опазване на общественото здраве за постигнати над 75% ваксинирани педагогически специалисти и непедагогически персонал срещу Ковид-19 към началото на миналия месец. Сертификатът бе връчен на директора на учебното заведения Лиляна Ангелова от заместник областния управител д-р Стефка Караколева и началника на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева.

Ваксинираните в учебното заведение са вече над 83%. 20 от общо 24-те служители на „Дъга-Русе“ са избрали да се имунизират срещу Ковид-19, което нарежда детската градина на първо място по процентно съотношение ваксинирани в учебните заведения в община Русе. Учителките споделят, че решението им се дължи на отговорното отношение към собственото и здравето на децата. Заместник областният управител д-р Караколева сподели, че за нея е удоволствие да връчи сертификата на тази чудесна детска градина с изключителна база и прекрасен екип. Тя пожела много успехи на служителите и все повече деца да се обучават в детската градина. По думите на д-р Георгиева пък детска градина „Дъга-Русе“ е с висок принос в предучилищното образование в Русенско.

Лиляна Ангелова сподели, че е радостна от това, че в градината работят млади, амбициозни и отговорни хора, които са я превърнали в социална придобивка, която само може да радва русенци.

Единствената ведомствена детска градина към лечебно заведения в България отвори врати през 2018 г. с изцяло реновирана материална база. Тя разполага с 6 възрастови групи, две от които яслени. Детското учебно заведение посещават 100 деца на възраст от 2 до 7 години.

Просторните и светли занимални са оборудвани с интерактивни дъски, като преподавателите залагат основно на интерактивното обучение на децата, както със съвременни технологии, така и с класически Монтесори методи.

В двора са обособени 6 къта за игри на открито, снабдени с подходящи за съответната възрастова група съоръжения. При подходящи климатични условия децата прекарват часове наред в игри на открито.

ЧДГ „Дъга – Русе“ разполага с плувен басейн, в който сертифициран треньор води по две тренировки седмично на децата от всяка група.

С малчуганите ежедневно, редом с учителките и медицинските сестри работи дипломиран психолог, а логопед им помага да преодолеят речевите затруднения и да усвоят правилните звукопроизношения. В сградата е изграден и психо-логопедичен кабинет, в който специалистите имат възможност за индивидуална работа с децата.

За добрата физическа форма на децата освен на двигателната култура, в детската градина се грижат малчуганите да получават балансирана, разнообразна здравословна храна всеки ден.

„Дъга-Русе“ е спечелила проект по Програма на ЕС за подкрепа на образованието, обучението и младежта – Еразъм. Предстои екип от детската градина да посети учебни заведения във Валенсия, Испания с цел обучение, обмен на опит и усвояване на добри практики. От детската градина работят и по проект на Министерството на образованието  „Студентски практики – Фаза 2“, във връзка с който студенти от специалности „Предучилищна и начална училищна педагогика“ и „Начална училищна педагогика с чужд език“ могат да кандидатстват за студентска практика при тях, като се регистрират в сайта на МОН.

На събитието присъства и административният директор на лечебни заведения „Медика“ Алисе Муртезова, която всъщност е основата на идеята за създаването на детската градина.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов