Алисе Муртезова: Всеки един нов закон в здравеопазването трябва да е фокусиран върху пациента

В Народното събрание се внасят залпово законопроекти, само за две седмици са 69, казва народният представител от ГЕРБ-СДС

Да има нов избор на директори на държавни болници само месец, след като конкурсите в повечето от тях вече минаха, реши парламентарната здравна комисия вчера след 5-часово заседание. В него участие взе и народният представител от ГЕРБ-СДС – Русе Алисе Муртезова, която изрази позицията си по направените промени.

Депутатите от мнозинството приеха на първо четене в Комисия по здравеопазване законопроекта на Мая Манолова и други народни представители, който предлага промени в Закона за лечебните заведения, както и в този за публичните предприятия. Предложенията, които залягат в тях са болниците да излязат от списъка с публични предприятия, а изборът на директорите да прави здравният министър след конкурс.

„Ако предложението бъде прието и в зала, здравният министър ще трябва да проведе нови конкурси до два месеца. Ще трябва и болниците да излязат от списъка с публичните предприятия, което ще доведе до хаос в здравеопазването. Сега само регистрацията и стопанската дейност на лечебните заведения се извършва по Търговския закон, а медицинските дейности се регулират от здравните закони и медицинските стандарти“, заяви Муртезова след края на заседанието. По думите й, ако се ликвидира сегашния статут на болниците, ще трябва да се премине през тежка и дълга ликвидационна процедура, което ще постави пред сериозно изпитание здравеопазването. „Всички съсловни организации имат отрицателно становище по този законопроект. Те са против тези изменения и недоумявам как това не се взема под внимание, при  положение, че именно те ще са ползвателите на промените в закона. Здравеопазването е основен стълб на националната сигурност на страната ни и ако той не е стабилен – държавата ни е застрашена“, заяви Муртезова. Тя допълни, че България разполага с определен брой медицински специалисти и те работят за здравето на хората, затова трябва винаги при промени в сектора да се постига консенсус със съсловните организации. „Оценката на въздействие на проектозаконите не е достатъчно аргументирана и пълна, каквито са и препоръките на Европейската комисия. Не се взема под внимание и мнението на съсловните организации и НПО-та. В същото време всеки един нов закон в здравеопазването трябва да е фокусиран върху пациента. Винаги трябва да се търси консенсус, а в момента за съжаление не сме свидетели на това. Това, на което ставаме свидетели е, че в момента залпово се вкарват законопроекти, за две седмици в сайта на Народното събрание са качени 69 законопроекта. Защо толкова се бърза? Първо трябва да се състави правителство, което да поеме отговорността за всички промени в законодателството, както и финансовата отговорност за тези промени“, заяви още Муртезова.

Здравната комисия вчера подкрепи и предложението на БСП, с което парламентът възлага на Министерския съвет да направи постъпки за покупката на руската ваксина „Спутник V“. Руският препарат все още не е получил разрешение за използване на територията на Европейския съюз от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, който присъства на заседанието на здравната комисия, заяви, че според законите в България не е позволено да се внасят лекарствени продукти, които не са одобрени централизирано от Европейската агенция по лекарствата.

„Нека българските граждани да имат право да си избират ваксини – руски, китайски, европейски, но задължително да отговорят на всички изисквания. Ние носим отговорност за здравето на българите“, заяви още Алисе Муртезова по повод направените промени.

 Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)