Реновираха фитнес центъра към Русенски университет

Реновиран фитнес център бе открит по-рано през деня в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Домакин бе ректорът на учебното заведение чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, а сред гостите бяха заместник областният управител д-р Стефка Караколева, Лъчезар Иванов, който е експерт в сферата на спорта от Община Русе, заместник-ректорът по интернационализация и комуникационна политика доц. д-р Десислава Атанасова, областният координатор към Министерството на младежта и спорта Елеонора Гурбанова, както и директорът на Спортното училище „М-р Атанас Узунов“ д-р Деница Великова.

Ремонтът е на стойност близо 10 000 лева, като сумата е отишла за 18 спортни уреда. 16 от тях са реновирани, включително пребоядисани и претапицирани, а същевременно са закупени три съвсем нови, с които до този момент висшето училище не е разполагало. Става дума за скрипец, пек-дек и уред за стягане на абдуктори. Нова е и настилката в залата, която отговаря на всички съвременни изисквания. Заместник областният управител д-р Стефка Караколева поздрави ръководството на университета за проявената далновидност и стратегическо мислене, тъй като според нея решаващо за все повече млади хора се оказва наличието на добра материална база. „Под материална база не трябва да се разбира само наличието на перфектно оборудвани аудитории, но и на спортни площадки и стадиони. Русенският университет остава водещ в целия Дунавски регион.“, коментира още тя.

Състоя се и церемония по именуване на спортна зала „Академик – 1“ на името на първия преподавател по физкултура в Русенския университет доц. д-р Йосиф Ганев. Той е назначен през 1954 година и в първите години от своя професионален път полага материалните и методическите основи на обучението по дисциплината „Физическо възпитание и спорт“ в университета. През 1959-а става първият ръководител на новосформираната катедрата по спорт и я ръководи до 1985 година. По негова инициатива са организирани първите университетски турнири по футбол и баскетбол. Постепенно броят на спортовете се увеличава, а спортистите на университета завоюват първите си медали на националните студентски първенства. През 1970 г. са положени основите на водните ски в град Русе и по-късно – на фигурното пързаляне. В следващите няколко години Русенският университет се утвърждава като водеща сила в областта и на водните спортове.

Веднага след церемонията ректорът чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев подписа споразумение за сътрудничество с директора на Спортното училище в Русе д-р Деница Великова. Очакванията са двете институции да работят активно в тази сфера и да допринасят за развитието на бъдещите спортни таланти.

Припомняме, че от началото на 2021-а, независимо от пандемията от Covid-19, студентите на Русенския университет завоюваха 11 медала в национални надпревари. Шест от тях са златни, четири са сребърните и един е бронзовият. Пет от шестте златни медала са по плуване на Берна Чавдарова, а един е завоюван от Ивелина Иванов, която е шампион по тенис на маса. Специално място в спорта в Русенския университет заемат както волейболът, така и баскетболът. Отборите по волейбол и баскетбол пък са носители на два бронзови медала.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов