Липса на звукови светофари и гласови информатори в градския транспорт в Русе тревожат незрящите

Животът

26-09-2021, 07:00

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Повечето знаци и светофари в София са неправилно поставени

Ръководството на Областна администрация – Русе бе отличено с грамота за принос в развитието на Съюза на слепите в България. Почетният знак се връчва за подпомагането на социалното приобщаване на хората със зрителни увреждания и повишаване качеството на техния живот. Грамотата получи заместник областният управител на Русе Синан Хебибов. Тя му бе връчена от председателя на сдружението в Русе Росица Маринова.

Двамата обсъдиха предизвикателствата пред хората със зрителни нарушения, както и част от предстоящите събития в крайдунавския град. Това, което тревожи най-много незрящите се оказва, че е липсата на достатъчно звукови сигнализатори на светофарите в града. По техни думи, когато някои се повреди, то той рядко бива възстановяван. На места пък се оказва, че сигнализацията е дори подвеждаща и често се стига до рискови ситуации, в които хората не знаят кога да пресекат. Такава е ситуацията на пример на улиците „Плиска“ и „Тулча“. Вместо да има два различни сигнала за пресичане на главна и второстепенна улица, то сигналът е един и същ и нерядко подвежда невиждащите пешеходци. Те се оплакват и от липсата на гласови информатори в обществения транспорт, които са били особено полезни за непознаващите добре града. Хебибов пое личен ангажимент за решаване на поне част от посочените проблеми. Той ще разговаря и с ръководството на Община Русе за възстановяване на звуковите уредби към светофарите.

Колкото до събитията от Съюза на слепите в Русе планират на 15 октомври, когато се отбелязва Международният ден на белия бастун, да проведат Ден на отворените врати. Тогава всеки ще има възможност да се запознае с помощно-техническите средства в сферата на образованието, бита и дори електронните игри. Ще бъдат представени и специални лупи и хартия за писане. До края на годината се очаква да се реализира и уникален по рода си спектакъл за слепи. Инициативата е съвместна между Драматичен театър „Сава Огнянов“ и Сдружение „Стенд Арт“.

„В стогодишната си история – вашият съюз е съумял да помогне толкова на слепите в България, колкото всяко едно правителство дори не е помисляло. Силната ви воля и желанието за промяна са довели до едни прекрасни резултати и смятам, че сте постигнали чудеса за приобщаването на незрящите в българското общество.“, заяви Хебибов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов