Българинов към студенти: Образованието е най-дългосрочната инвестиция

Откриха академичната година за редовни студенти в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Над 1700 първокурсници прекрачиха прага на висшето училище. Сред официалните гости бяха областният управител Борислав Българинов и неговият заместник Синан Хебибов. „Вярвам, че образованието е най-мощният инструмент в ръцете на едно истински свободно общество. То е гарант за демокрация и безусловен фактор за просперитет, при който няма привилегировани и бягащи от отговорност, а напротив умните и смелите са намерили своето място и допринасят за развитието на различните обществени сфери. Именно затова грамотността и начетеността трябва да се превърнат в основен национален приоритет. Колкото по-рано тази теза бъде разбрана от държавниците и стане образец на работа, толкова по-бързо страната ни ще излезе от сянката на вече повече от 30-годишния преход. Образованието е най-дългосрочната инвестиция и най-сигурният път към промяната, но далеч не и най-лесният. Смяната на модела и разрушаването на статуквото изискват множество познания, амбиция, но и кураж и търпение. Сигурен съм, че студентите тук имат тези качества – просто трябва да ги приложат и да бъдат промяната!“, каза Българинов в обръщението си към присъстващите. Той пожела на студентите да бъдат единни, да изградят доверие помежду си, да поемат отговорност и винаги да имат приоритети и да мислят дългосрочно. „Бъдещето е ваше – на осъзнатите и прогледналите млади. Бъдете сигурни, че сте направили правилния избор! Продължавайте да сте активни и знайте, че винаги сте добре дошли с вашите идеи и инициативи в Областна администрация – Русе! Там има кой да ви посрещне, да ви посъветва и да застане до вас, показвайки ви най-верния път.“, допълни още той. Българинов благодари на преподавателите и им пожела запазят неповторимия дух на Русенския университет, където преподавателите и студентите са приятели. „Продължавайте да изграждате нови лидери и да давате път на младите!“, заяви още той.

Университетът предлага над 50 бакалавърски програми от 23 професионални направления. Повече от 70 пък са възможните магистратури, а повече от 50 са научните специалности в докторска степен. Същевременно университетът има сключени договори за международен обмен на студени с над 600 университета. Техническата база на РУ „Ангел Кънчев“ е сред най-добрите в страната. Учебните и научни лаборатории са оборудвани с най-съвременна техника от водещи организации.

През изминалата академична година са се дипломирали 12 доктори, двама доктори на науката, осем доценти и четирима професори.

За първи път беше връчена и специална стипендия от „София Франс Ауто“. Нагардата, която е в размер на 2000 лв. и е в памет на бившия директор на фирмата Станчо Цонев, получи второкурсникът Виктор Великов. Той е завършил втори курс с пълно отличие и е участвал в множество състезания.

По-рано през деня Българинов и Хебибов разгледаха учебната база на университета и разговаряха с преподаватели и студенти относно предизвикателствата в съвременното образование.

В събитието участваха още заместник-кметовете на Русе Магдалина Илиева, Енчо Енчев и Димитър Недев, както и множество представители на държавната и местна власт.

 

 Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов