Ключови трансгранични проекти представя Българинов в румънското посолство

Разработването и реализирането на ключови проекти за развитието на трансграничния регион Русе – Гюргево ще бъде обсъдено утре на среща между областния управител Борислав Българинов и посланика на Румъния в България Н.Пр. Бръндуша Предеску. Очаква се Българинов отново да постави фокус върху необходимостта от изграждането на втори мост над река Дунав в района, както и стартирането на фериботна линия между двата града. Освен инфраструктурни проекти, ще бъдат обсъдени и възможностите за насърчаване развитието на нови и задълбочаване на досегашните културни и икономически връзки. Идеята е да се провеждат съвместни арт-инициативи с насоченост най-вече към младите. От румънска страна в срещата ще участва и Дору Драгомир, който понастоящем е председател на Двустранната търговка камара България – Румъния, която утре празнува своята девета годишнина.

По време на визитата си в София Българинов ще бъде придружаван от изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева и Вероника Гечева, експерт в Областната управа, чийто ресор е именно трансграничсното сътрудничество и иновациите.

„За близо четири месеца показахме, че демагогията няма място в управлението на страната. Направихме много повече отколкото последните няколко кабинета за решаването на проблемите на русенци. Вярвам, че вървим в правилната посока и постепенно областта ще се превърне в едно нормално място за живот, притегателно за повече хора.“, коментира областният управител.

Днес Българинов ще посети Окръжния музей в Гюргево, където с ръководството на институцията ще обсъдят възможностите за сътрудничество. По-късно през деня той ще се срещне за пореден път с председателя на Окръжния съвет Думитру Беяну.

 Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май