Без съгласие за състава на РИК в Русе

Животът

19-09-2021, 15:26

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Насрочиха консултациите за състава на РИК

 

Не се постигна съгласие за състава на Районната избирателна комисия по време на проведените по-рано през деня консултации за избор на членове на РИК в Русе за предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент на Република България. За председателското място имаше само едно предложение – това на Милена Хинкова от коалиция „БСП за България“, което се оказа консенсусно за всички присъстващи. Интересното е, че най-оспорвани бяха заместник-председателските места. От първата политическа сила „Има такъв народ“ издигнаха за позицията Ина Райчева, от коалицията „ГЕРБ – СДС“ дойде предложението за Николай Братованов, а от „Демократична България – Обединение“ Стефан Бонев. Проблемът тук е, че местата за заместник-председател са две, а предложенията са три.

Съставът на РИК в Русе ще бъде с 13 членове, включително председател, двамата заместник-председатели и секретар, като се спазва съотношението между партиите и коалициите, посочено от Централната избирателна комисия. За партия „Има такъв народ“ и коалиция „ГЕРБ-СДС“ са отредени по трима членове на комисията, за коалициите „БСП за България” и  „Демократична България – обединение“, както и за партия „ДПС“ по двама, а

за коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ – 1 член.

В случай, че не се постигне съгласие за заместник-председателското място и „ГЕРБ – СДС“ не получи едно от двете, от там са склонни да претендират за секретарската позиция. От партия „ДПС“ предлагат за секретар Елиз Халил, но изразяват намерение при липса на съгласие да искат мястото на заместник-председател.

Поставените въпроси, по които не беше постигнато съгласие по време на заседанието, което беше водено от областния управител Борислав Българинов, неговия заместник Синан Хебибов и главния секретар Симеон Иванов, ще бъдат отнесени към Централната избирателна комисия. От там ще назначат състава на Районната избирателна комисия, като за всеки район това трябва да стане до 50 дни преди изборния ден, тоест в срок до идния петък, включително.

Присъстващите се обединиха около становището, че РИК трябва да бъде ръководен от отговорни хора особено поради сложността на предстоящите избори 2 в 1, които са прецедент в историята на страната.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов