Насрочиха консултациите за състава на РИК

Датата за консултации на състава на Районната избирателна комисия в Русе за предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент на Република България се променя, поради получени по-късно през деня указания от Централната избирателна комисия. Консултациите ще се състоят в неделя (19-и септември) от 11.00 часа в Зала 1 на Областна администрация – Русе, а не както бе обявено по-рано през деня в петък. Те ще бъдат водени от областния управител Борислав Българинов и главния секретар Симеон Иванов.

Поканени за участие са всички парламентарно представени партии и коалиции, като в консултациите могат да участват и други партии, които не са парламентарно представени.

Представителите на съответните политически партии и коалиции следва в срок до 16:00 часа на 17.09.2021 г. (петък) да депозират в деловодството на Областна администрация – Русе необходимите документи съгласно чл. 60, ал. 3 и ал. 4 от Изборния кодекс. Предложените за членове на РИК – Русе лица трябва да отговарят на изискванията на Изборния кодекс.

Консултациите ще се проведат в условия на публичност и откритост с присъствие на граждани и медии според капацитета на залата и при спазване на противоепидемичните мерки. 

Припомняме, че назначаването на Районната избирателна комисия става от Централната избирателна комисия след проведени консултации с партиите и коалициите. Централната избирателна комисия назначава съответната Районна избирателна комисия за всеки район до 50 дни преди изборния ден, тоест в срок до 24.09.2021 г. включително.

Пълният текст на новото обявление за консултации може да прочетете на следния уеб адрес: https://www.ruse.bg/na-19-septemvri-shte-se-provedat-konsultacii-za-naznachavane-na-raionna-izbiratelna-komisiya-ruse.

 Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)