Напредва рехабилитацията на фериботната площадка в Гюргево

Започва ремонтът на административните сгради на фериботната площадка в Гюргево, където ще се намира новият гранично контролно-пропускателен пункт. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител на Русе Борислав Българинов и председателя на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну. Целта е да се направи цялостна рехабилитация на постройките и прилежащата инфраструктура. Кабинките за граничен и митнически контрол ще бъдат възстановени. Към момента те са напълно негодни за експлоатация. Освен тях ремонт ще претърпят и навесите, където ще спират тировете за проверка, тъй като сега те са силно ръждясали и застрашават нормалното движение. След ремонта обаче се очаква те да отговарят на всички необходими европейски изисквания. Предвижда се създаването на нова разделителната ивица между трасетата за входящ и изходящ трафик. За сега не се обмисля допълнително разширяване на ро-ро терминала в Гюргево, тъй като изчисленията сочат, че пунктът има достатъчно голям капацитет, който да осигури нормално преминаване на тежкотоварния трафик през границата. Въпреки това ще има обособени места за паркиране на камионите и съответно изчакване за качване на ферибота. Дейностите целят да се предостави високо качество на предлаганата бъдеща услуга и тя да бъде достатъчно конкурентоспособна на другите такива. Всички необходими строителни материали за предвидените реконструкции са закупени и вече се намират на място. В момента продължава почистването на зоната. Сключени са и договори с търговски дружества по отношение на възстановяване на електрическото захранване и присъединяването на постройките към водопроводната и канализационна мрежа.

Това бе една от най-дългоочакваните стъпки от страна на северната ни съседка и тя стана възможна след поредица от срещи на Българинов и неговия заместник Синан Хебибов с представители на изпълнителната власт в България и Румъния. Съществена заслуга има и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, както и Вероника Гечева, експерт в Областната управа, чийто ресор е именно трансграничсното сътрудничество и развитието на международните отношения.

Предстоят дейности и по продълбочаване на речното корито от страна на северната ни съседка, като такива вече са направени в българския участък.

Българинов се срещна и с директора на Окръжния съвет в Гюргево Габриел Думитру. Двамата обсъдиха възможностите за провеждането на съвместни инициативи. Идеята е да се направи съвместна експозиция, посветена на европейската година на жп транспорта. По този начин ще се цели привличане вниманието на повече хора към ползите от този вид транспорт, а също ще се търси подкрепа и по други транспортни теми, като изграждането на втори мост на река Дунав при Русе.

 

 Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)