Разрешение за експлоатирането на фериботната линия от Русе до Гюргево ще бъде взето до средата на октомври

Официално разрешение за експлоатирането на фериботната линия от Русе до Гюргево ще бъде взето до средата на октомври. За целта се създава експертна българо-румънска комисия, която ще следи за реализирането на проекта. Това решиха днес на заседание в Русе областният управител Борислав Българинов, генералният директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и председателят на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну. Двете страни се договориха за ръководител на комисията да бъде избран български представител. Очаква се още комисията да следи за маршрута, разписанието и спазването на мерките за безопасност при речния транспорт на стоки и хора. Предвижда се след като комисията започне своята работа да бъде обявена и обществена поръчка за избор на превозвач.

От румънска страна продължават срещите с институции, така че и там да се предприемат своевременни мерки за възобновяването на фериботния терминал.

„Удовлетворен съм, че обединяваме усилията си, надявам се и по-нататъшните действия да се развиват по план. За мен е важно фериботът да започне да функционира преди настъпването на зимата. От българска страна сме на финалата права, очакванията ми са и нашите партньори от северната ни съседка да се справят навреме с поетите ангажименти.“, каза Българинов.

В срещата участваха още заместник областните управители д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, заместник-генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ Николай Найденов, експерти от България и Румъния, както и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Припомняме, че фериботът ще бъде ползван за тежкотоварния трафик, като на този етап идеята да има два кораба, като на денонощие да се обслужват над 200 камиона в едната посока. Цялата процедура не би трябвало да отнеме повече от час и половина и това е в най-лошият сценарий. Самото преминаване на реката ще бъде в рамките на около 30 минути, като още максимум по толкова ще отнема натоварването и разтоварването на тировете.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)