Приеха подробния устройствен план на Лесопарк „Липник“

Окончателния проект на подробен устройствен план на любимия на русенци Лесопарк „Липник“ приеха днес общинските съветници.

„Когато бях избран от гражданите, проектът за Лесопарка сякаш бе забравен. Радвам се, че от 2015 г. до днес успяхме да извървим пътя, който ще ни даде възможност да развием това прекрасно място“, заяви кметът Пенчо Милков от трибуната на днешното заседание на ОбС.

Проектът е дело на арх, Силвия Алексиева и арх. Мария Костадинова, които описаха подробно предвидените зони за спорт, рекреация и културни събития.

Основният фокус е паркът да задоволи нуждите за спорт и отдих на открито, като проектът не предвижда нови зони за застрояване. В него са обособени  бази за водни спортове, 3 детски площадки, трасета за велоалеи, възлизащи на 5 км, както и трасе за екстремни велоспортове. Състезания по корабомоделизъм ще се провеждат в малкото езеро, отредена е и зона за риболов.

Достъпът до мястото ще е обезпечен и с автобусна линия, а леки автомобили ще бъдат допускани в парка само за зареждането на търговските обекти. Предвидени са 3 буферни зони за паркиране.

С цел развлечение ще могат да се изградят зоокът, въжена линия за малки и големи и два амфитеатъра за различни културни събития.

Арх. Алексиева обясни, че мястото е наситено с недвижими културни ценности, обект на археологията, за които е предвидено възстановяване.

 

 

 

 

 

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)