В село Червена вода недоволстват от ремонт на пътя

Напрежение в русенското село Червена вода заради ремонт на пътя, който минава през населеното място. Хората са недоволни, че много от тротоарите са тесни, а един от завоите е станал твърде остър. Най-притеснени са обаче кога ще приключи ремонтът, защото крайният му срок е бил 17 юли, а есента вече дойде, става ясно от репортаж на БНТ.

Хората в Червена вода от месеци подават сигнали до Община Русе и АПИ за тротоарите, които, според тях, са твърде тесни и нямат метър и петдесет ширина.

Проблем, според хората, е и завоят към една от отбивките. Има и много голяма денивелация между новия и стария асфалт.

От Община Русе също смятат, че така изпълнен, завоят е опасен и трябва да се направи наново.

"Този участък, макар и да е проектиран така, трябва да бъде променен", заяви Магдалина Илиева, заместник-кмет на Община Русе.

От Агенция "Пътна инфраструктура" отговориха за БНТ, че тази "пътна отбивка не е предмет на изпълнявания технически проект и не е предвидена промяна на нейната геометрия". А, за да се преодолее 7-сантиметровата разлика, както е било съгласувано предварително с Община Русе, "са предвидени дейности по подмяна на бордюрите и асфалтовите пластове в рамките на съществуващия габарит на отбивката с дължина 10 м.". В същото време от местната власт твърдят, че никой не е търсил тяхното мнение.

"За мен е странно защо по време на самото проектиране на този път и тези тротоари не е имало обществено допитване до кмета, до населението, предполагам, че това е отново недостиг на средства", допълни Людмила Маринова, кмет на село Червена вода.

От общинската управа на Русе също твърдят, че този проект не е съгласуван с тях. Но тъй като те ще я стопанисват, 2 пъти са се срещали с фирмата по надзора. Било им обещано, че тротоарите ще бъдат ремонтирани на 100%. Кога ще завърши ремонтът обаче никой не казвал – удълженият краен срок бил до 31 август.

"Искаме да призовем Агенция "Пътна инфраструктура" да даде приоритет на обекта. Искаме да приключат дейностите в населеното място до началото на зимния период. Искаме да бъдат взети адекватни решения, когато става въпрос за възстановяване на тротоарите в населените места, както и за конкретни места, във връзка с безопасността на движението", каза още Магдалина Илиева, заместник-кмет на Община Русе.

От АПИ отговориха, че забавянето е заради изграждането на уличния водопровод в Червена вода, който е по проект на ВиК. А кога ще приключи ремонтът зависело от мобилизацията на строителната фирма изпълнител.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)