Близо 7000 русенци вече се преброиха електронно

Почти 216 000 българи вече са се преброили електронно, това стана ясно от проведен разговор между заместник областния управител на област Русе д-р Стефка Караколева и директора на Териториалното статистическо бюро Диана Самхарадзе. Област Русе се нарежда в челната десетка по активност в 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд в страната. Регионът заема шесто място, като преди него са единствено София (столица), Варна, Пловдив, Бургас и Стара Загора. След Русенско са областите Велико Търново, Плевен и Благоевград. До момента от възможността за онлайн преброяване са се възползвали 6 838 русенци от общо 2 946 домакинства. Регистрираните жилища в дигиталната система са пък 2 788. Установени са и 65 временно присъстващи лица в областта, към дата 7-и септември. Става дума за близки или роднини, дошли на гости в крайдунавския град. Статистиката сочи още, че по-активни в преброяването са жените, като техният брой е с над 100 повече спрямо този на мъжете за областта.

„Включвайки се в преброяването, ние демонстрираме отговорно поведение и даваме ясна заявка, че искаме от управниците ефективни политики, които да допринесат за по-доброто бъдеще на страната.“, коментира д-р Караколева.

От НСИ призовават за включване в процеса по електронно преброяване. Припомняме, че всеки ще може да се преброи електронно до 17-и септември. В момента онлайн системата работи безпроблемно и тя е достъпна от всякакъв вид електронни устройства. Колкото до лицата, които са се възползвали от възможността за електронно преброяване, то най-малко те са в област Видин – едва 1507, а пък най-малко домакинства за момента са регистрирани в област Смолян – само 649. В столицата преброилите се са 78 907 от 35 237 домакинства.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)