Възстановена е възможността за електронно преброяване

Заместник областният управител д-р Стефка Караколева и директорът на Териториалното статистическо бюро Диана Самхарадзе дадоха символичен старт в Русенско на 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд. Това стана броени минути след като уеб сайтът, позволяващ електронно преброяване отново започна да функционира безпроблемно. Припомняме, че по-рано през деня областният управител Борислав Българинов получи десетки сигнали от недоволни русенци, неможещи да се преброят онлайн. Причина за това стана неуспешна хакерска атака, която не доведе до източване на данни, но забави компютърните системи и, съответно за кратък период от време, те бяха спрени превантивно.

От Националния статистически институт апелират към българите да бъдат активни и да се включат в процеса по електронно преброяване, тъй като той е по-бърз, по-лесен и по-безопасен. Възможността за електронно преброяване ще бъде активна до 24.00 часа на 17-и септември. Средно електронното преброяване ще отнеме около 10 минути на човек, а за посещението на преброител ще трябва да се отделят около 20 минути за едно лице. Независимо от това, домакинствата, които са се преброили онлайн, ще бъдат посетени от преброител, но само за да предадат на съответното отговорно лице генерирания код от дигиталната система.

Важно е да се знае, че за електронната регистрация са необходими данни от валиден български документ за самоличност, като те не се съхраняват по никакъв начин в НСИ, а служат единствено и само за валидиране. Идеята е по този начин да се избегне евентуално дублиране при преброяването.

 „Участието в процеса по преброяване е въпрос на лична отговорност. Колкото повече хора се включат, толкова по-точни ще бъдат последващите анализи и съответно взетите управленски решения ще бъдат по-близо до хората и по-адекватни. На тази база ще се определя финансирането на различни области като образование, здравеопазване, социална дейност и други. Освен възможност за правилното развитие на националните политики, преброяването ще бъде и база за предприемането на ефективни правителствени мерки на регионално и местно ниво.“, коментира д-р Караколева.

Най-голямото статистическо изследване се провежда веднъж на 10 години. През 2021 г. преброяване се прави във всички държави членки на Европейския съюз и очакванията са за получаване на съпоставима информация за броя, демографската структура и социално-икономическите характеристики на населението от една страна, а от друга – за характеристиките на сградния фонд и жилищните условия на домакинствата в страната.

Припомняме, че първото преброяване на населението в Княжество България е било проведено на 1 януари 1881 година. Това изследване поставя началото на демографската статистика в България. Преброяването е регламентирано с Указ № 716 от 13 декември 1880 г. на княз Александър I Батенберг. От тогава досега преброяването осигурява важна информация за вземането на управленски решения и изработването на политики.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов