Едва 11,5% от пътната настилка в региона е в добро състояние

Качеството на пътищата в Русенско и готовността им да посрещнат есенно-зимния сезон обсъжда областният управител Борислав Българинов с представители на изпълнителната власт. Едва 11,5% от пътната настилка в региона е в добро състояние, като средният процент за страната е над 41, това сочат данните за 2019 година на Института за пазарна икономика. Българинов настоя пред министър-председателя за осигуряването на необходимите финансови средства за подобряване на инфраструктурната свързаност на областта с останалата част от страната. Освен разработването на стратегически важни проекти като изграждането втори мост над река Дунав при Русе, пускането на фериботна връзка между Русе и Гюргево и построяването на магистрала между Русе и Велико Търново, Борислав Българинов поиска и предприемането на спешни ремонти дейности, които да осигурят безопасно пътуване. През следващите дни той ще разговаря с кметовете на общините и там, където има нужда от възстановяване на маркировка, мантинели и липсващи бордюри ще се търсят възможности за започване на ремонти преди предстоящите есенни дъждове. Също така ще се изрязват храсти и клони на дървета на местата, където те закриват пътни знаци и пречат на видимостта. Множество подобни сигнали областният управител получи и по време на приемния си ден.

„През последните години се говореше много за пътища, симулираше се дейност, но Северна България остана изолирана от останалата част от страната. Там, където бе положен асфалт, то той започна да се рони и така отново някои субекти бяха облагодетелствани за сметка на гражданите. Този порочен модел трябва да се спре и парите да се харчат по предназначение – това е начинът да постигнем ефективност и да не оставаме откъснати от Европа. Управниците и политиците трябва да се вслушват във волята на хората. Очакванията ни са дадените от тях думи да бъдат изпълнени.“, каза Българинов. Проверки пък ще търсят дали има участъци, които лесно се наводняват и са особено рискови при шофиране.

Колкото до почти ежедневните задръствания на граничния пункт „Дунав мост“ при Русе, то според Стефан Янев на този етап е направено всичко възможно спрямо разполагаемите ресурси и заедно с Борислав Българинов са в постоянен контакт и търсят опции за изграждането на буферен паркинг за камионите. До края на септември се очаква да заработи такъв с капацитет малко над 100 тира на територията на „Свободна зона – Русе“. Същевременно в процес на проучване е още една възможност, отново на територията на индустриалния център, като планираният там паркинг ще бъде около три пъти по-голям от споменатия.

По време на разговора Българинов за пореден път получи подкрепа от служебния премиер за стартирането на новата фериботна връзка между Русе и Гюргево, която се очаква да облекчи трафика по Дунав мост с над 200 товарни автомобила на ден.

 Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"