Нанков: Взеха половин милиард лева от заделените за “Хемус”, а твърдят, че няма пари за пътища

„Служебният кабинет, в стремежа си да очерни ГЕРБ, нанася имиджови щети на цял бранш. За МРРБ времето е спряло . Заради тях в сектора настана такъв хаос, какъвто никога не сме вярвали, че може да бъде създаден. Създава се и напрежение вътре в самия бранш, между големите и малките фирми, нараства междуфирмената задлъжнялост, започват съдебни дела. Никой не се опитва да гради, а само се спират дейности, чегърта се, бави се, правят се внушения и от това страдат всички“. Това заяви в интервю за „Труд“ народният представител от ГЕРБ и бивш регионален министър Николай Нанков.

Той бе категоричен, че излишък в бюджета в размер на 700 млн. лв. е бил  деклариран и от служебния кабинет, като удобно се е  пропуснал фактът, че половин милиард лева са били  върнати в бюджета от предвидените и заделени от кабинета „Борисов 3“ за изграждането на магистрала „Хемус“ средства, които са били в сметка в БНБ.

„Предвидено е 81 млн. лв. да се разплатят до края на годината за „Хемус“ евентуално. А останалите не е знайно къде са отишли. Тоест в момента няма пари за пътния сектор, а 500 млн. лв., предвидени също за пътния сектор, са извадени от него и са пренасочени без да е ясно къде. Затова и пътните фирми са недоволни. Защото за първи път през последните 10-11 години те нямат предвидимост, не могат да планират дейностите и приходите си, както и плащанията към работници, доставчици, контрагенти и партньори. Нямат сигурност. Не мога да коментирам доколко успешно се осъществява диалогът им с министър Комитова. Но е факт, че всеки ден, а понякога и в рамките на едно нейно изказване, се чуват разнопосочни сигнали и дори коренно различни тези. Постоянно се сменят и хората, с които браншът трябва да поддържа контакт. Защото служебният регионален министър постоянно сменя екипа си - зам.-министри, шефове на пътната агенция, на държавната компания“, допълва Нанков.

По думите му  „големият експерт“ арх. Комитова не познава спецификата на работата на ведомството, няма екип, на който да разчита и сменя хората през няколко дни.

„Дори когато уволни Апостол Минчев заяви, че хем е спрял парите за строителите, хем е плащал на приближени на него фирми. Значи пари е имало. Така че арх. Комитова да отговори на кои близки фирми е плащал назначеният от нея Апостол Минчев. Ако се е съмнявала в нещо, като съвестен ръководител е трябвало да провери какво се случва и ако прецени - да ги продължи, ако не - да се отменят заданията“, заяви народният представител от ГЕРБ.

Нанков е категоричен, че единственото направено от служебното правителство е да се създават внушения за незаконосъобразност, където е ясно, че няма проблем.

„Затова твърдя, че те действат на принципа на „революционната целесъобразност. Говорителят на кабинета Антон Кутев твърди, че са изчезнали милиарди левове. Арх. Комитова - че са потънали милиарди. А всъщност няма нито един потънал лев. Просто те решиха да върнат в бюджета половин милиард лева, предвидени за „Хемус“ и да ги дадат за нещо друго, като така и не стана ясно къде отидоха тези пари. Освен това дадените като аванси средства за изграждането на магистрала „Хемус“ са обезпечени със застраховки и гаранции. Ако считаха, че това не е трябвало да става, можеха да си изискат авансите обратно чрез тези гаранции, да ги върнат в бюджета и да прекратят договорите. Но те не го направиха, а предпочитат да правят внушения за кражби и корупция, продължавайки да работят по същия начин и същите правила, по които сме го правили и ние. Това е чиста манипулация на общественото мнение. В резултат по магистрала „Хемус“ се работи с намален капацитет“, подчертава той.

„Ние как намирахме пари? Едно по едно планирахме нещата и работехме! Въпрос на добър мениджмънт е. Но толкова сложен ресор като МРРБ не се управлява с политически крясъци. А с познания. Потърпевши, за съжаление, са българските граждани“, заяви още бившият регионален министър пред „Труд“. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов