Българинов: Исканията на протестиращите превозвачи са основателни

Животът

02-09-2021, 08:30

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българинов пред Fanatik.ro: Страната ни има какво да предложи на румънските туристи

Като основателни бяха определени исканията на протестиращите превозвачи от българска страна от областния управител Борислав Българинов и неговия заместник Синан Хебибов. За това той проведе и редица срещи по-рано през деня с румънските власти, а също така и с представител на протестиращите. Колкото до задължителното изискване за отрицателен PCR тест за влизане в северната ни съседка, Българинов бе категоричен, че на този етап изискването не може да бъде отменено. Въпреки това продължава активната работа от страна на ръководството и екипа на Областната управа в крайдунавския град за решаване на проблемите пред превозвачите. Българинов продължава да настоява и най-вероятно още през следващата седмица на румънска страна ще работят вече не два, а три кантара за тежкотоварните автомобили. До края на септември идеята е в Румъния да работят вече четири кантара. Така се очаква да се постигне синхронизиране на граничния и митнически контрол в България и Румъния.

Освен това според него е грешка, че най-дясната лента на бул. „Тутракан“ в двете посоки не се използва за място за изчакване от страна на камионите. По неговите думи всичко е било договорено с компетентните институции на национално ниво, но Община Русе не са се съгласили. Що се касае до буферният паркинг на бул. „България“, областният управител припомни, че теренът не отговаря на необходимите условия, тъй като не е проектиран да понася тежестта на товарни автомобили над 20 тона. Затова към момента се работи по изграждането на паркинг за тирове на територията на „Свободна зона – Русе“. Той се очаква да започне да функционира в края на септември или най-късно началото на октомври, като капацитетът му ще бъде около 120 камиона. За изчакване на него ще се заплаща и такса от около 5 евро за 24 часа.

Българинов увери още, че се прави и всичко по силите за своевременно стартиране на фериботната връзка между Русе и Гюргево, като в следващите седмици се очаква да се получи и официално разрешение за откриване на корабна линия между Русе и Гюргево от съвместната българо-румънска правителствена комисия. Работи се и по изготвянето на предпроектно проучване за изграждане на втори мост над река Дунав в района.

Българинов обяви още, че вече е избран проектант за ремонта на бетонните панели на Дунав мост и най-вероятно през следващата пролет ще започнат и самите ремонтни дейности.

Осигурено е вече и финансиране за изграждане на кръгово кръстовище при „Джъмбо“. В най-кратки срокове ще се обявят обществени поръчки за избор на проектант и изпълнител, като реконструкцията ще трае около 100 дни, а проектирането преди това приблизително месец. За съжаление не е ясно все още бъдещето на магистралата между Русе и Велико Търново. Областният управител Борислав Българинов и екипът му продължават да правят всичко по силите си за реализацията и на този значим проект.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)