Предстои да станат ясни номинациите за Националната литературна награда „Елиас Канети” 2021

Животът

31-08-2021, 11:50

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

116 години от рождението на Елиас Канети бяха отбелязани в Русе

В събота, 4 септември, ще заседава комисията, назначена със Заповед № РД-01-1697/17.06.2021 г. на кмета на Община Русе, която селектира и номинира предложените автори и творби, и излъчва носителите на Националната литературна награда „Елиас Канети“ 2021.

С нея се удостояват български автори в областта на белетристиката и драматургията за съвременни творби, публикувани и реализирани за първи път в България в последните 2 години, които кореспондират с духа и идеите на космополитния писател-хуманист Елиас Канети.

Членове на тазгодишната комисия са литературният историк и критик проф. д.н. Пламен Дойнов, литературният критик доц. д-р Борис Минков, театралният критик проф. д.н. Виолета Дечева, Здравка Евтимова – писател, номиниран в предходно издание на НЛН „Елиас Канети“, проф. дфн Пенка Ангелова – председател на МД „Елиас Канети“, актьорът Косьо Станев – представител на Постоянната комисия по култура и религиозни въпроси при ОбС – Русе и излъчената за представител на Община Русе доц. д-р Велислава Донева – преподавател в РУ „Ангел Кънчев“.

Реномираната комисия имаше нелеката, но изключително приятна задача да се запознае детайлно с всички 32 предложени творби, които съгласно регламента на наградата постъпиха в отдел „Култура“ на Община Русе в срок до 31 май 2021 г.

По традиция доминиращият раздел е „Белетристика“, който събра 29 предложения на едни от най-големите издателства у нас, сред които „Жанет 45”, „Сиела Норма”, „Колибри”, „Хермес“, „Фабер”, „Абагар” и др. 9 са предложенията на издателство „Жанет 45”, сред които очаквано попадат творбите на Георги Господинов, Бойка Асиова, Христо Карастоянов, Георги Тенев и др.

Сред заглавията-конкуренти тази година са още „Опашката” на Захари Карабашлиев, „Вечерна сватба” на Иван Станков, „Поразените” на Теодора Димова, „Гроб съм” на Явор Цанев, „Поздрави от Хадес“ на Яница Радева и др.

Големият победител от предходното издание на конкурса през 2019 беше Рене Карабаш за романа „Остайница”. Тогава не беше присъдена награда за драматургия, а тази година в надпреварата в този раздел влизат три дами – Магда Борисова с „Пиеси на брега“, Дора Янева-Медникарова със „Седмочисленици (Почти чудо)“ и Оля Стоянова с нейния „Страх за опитомяване“.

Имената на номинираните ще бъдат оповестени след приключване работата на комисията, а победителите ще станат ясни на Тържествена церемония – концерт, организирана от Община Русе, в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември. Статуетката – бронзова фигура, изработена от скулптора Мая Кубратова, се придружава от диплом и парична награда в размер на 5 000 лева за белетристика и 2 000 лева за драматургия.

 Националната литературна награда „Елиас Канети“  е учредена от Община Русе и Международно дружество „Елиас Канети“ през 2005 г. по повод 100-годишнината на родения в Русе световноизвестен писател-нобелист Елиас Канети.

 

 

 Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)