116 години от рождението на Елиас Канети бяха отбелязани в Русе

С поднасяне на цветя и беседа в Русе бе почетена 116-та годишнина от рождението на Елиас Канети. Церемонията и последвалият разговор се проведоха пред паметника на немскоезичния писател, намиращ се на едноименния площад в крайдунавския град. По традиция в събитието участваха много граждани, а също и представители на Областната администрация и Общината.

„Считам, че делото на Елиас Канети е пример за свободния дух на русенци и техния стремеж към живот в един модерен град на Европа! Както не веднъж самият автор е посочвал, Русе е място на толерантността и единството между религии, етноси и националности. Вярвам, че със съвместни усилия ще съумеем да съхраним това богатство и да докажем, че за нас – жителите на Русе, развитото гражданско общество, отреждащо достойно място на идеите, разбирателството и мъдростта, е основна ценност!“, това се казва във връчения поздравителен адрес на председателя на Международно дружество „Елиас Канети“ проф. дфн Пенка Ангелова от името на областния управител Борислав Българинов. Той посочва още, че високо оценява всичко, което е направено от дружеството за утвърждаването на региона като културно средище в страната и чужбина. Българинов изразява и подкрепата си към екипа на сдружението като им пожелава здраве, късмет, още повече успехи и удовлетвореност от постигнатото.

От своя страна проф. Ангелова отправи апел към присъстващите чрез езика на творците ни да съхранят езика на поетите и мислителите. Поводът за това стана сходна мисъл на Гьоте, застъпвана нееднократно от Канети, тъй като той е избрал да пише на немски, за да се отблагодари по този начин за наученото от германската литература и счита, че немският език е точно такъв и не бива по никакъв начин да се допусне неговото превръщане в език на съдници и мъчители. Тя запозна присъстващите и с други интересни факти от живота му като това, че той почти не говори за държавите, в които е живял, а за местата и градовете, където е бил. Именно първият такъв е Русе и Канети винаги се е гордял с това. Веселина Антонова пък представи част от местата в Русе, с които е пряко свързан гениалният автор. Те са осем и до ден днешен са запазени. Сред тях са родната му къща, търговският дом на ул. „Славянска“, къщата на майка му Матилда Ардити на ул. „Видин“, домът на баба му отново по майчина линия Ребека Розалес, намиращ се на ул. „Гурко“ и др. Интерес сред аудиторията предизвика и още една емблематична за „Малката Виена“ сграда, а именно Доходното здание. Там още в самото начало на 20-и век младото семейство Матилда и Джак Канети изнасят концерти. Отново там, но няколко десетилетия по-късно за първи път на българска сцена се играе спектакълът „Сватба“ на Елиас Канети.

Професор Ангелова не пропусна да благодари на Областната управа и Общината за отличното съвместно сътрудничество. „Съвместно успяхме да създадем Австрийската библиотека и да реализираме множество събития в памет на Елиас Канети“, допълни още тя.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов