Българинов: Страхът и безволието не могат да определят бъдещето

Животът

21-08-2021, 20:10

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българинов пред Fanatik.ro: Страната ни има какво да предложи на румънските туристи

„Страхът и безволието не могат да определят бъдещето. Този безценен урок по патриотизъм е неразделна част от нашето минало, а вярвам и от настоящото, и бъдещето ни. Преди 144 години българският народ положи основните на Нова България и доказа, че тя може да просперира единствено, когато всеки от нас демонстрира решителност, мъдрост и отговорност в ежедневните си постъпки. Нека днес преоткрием значението на тази максима и осъзнаем, че тя е въпрос на достойно и родолюбиво поведение. Сигурен съм, че вървим по правилния път и ще успеем да съградим такава държава за каквато са се борили предците ни.

Поклон пред безсмъртния подвиг на Опълченците от 1877 година и героите, жертвали се за свободата на България!“, с тези думи областният управител Борислав Българинов се обръща към русенци по случай 144-та годишнина от Шипченската епопея.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война през 1877 – 1878 година. Тя със сигурност остава в Пантеона на безбройните подвизи в родната история и e едно от българските военни чудеса. Сред най-кръвопролитните боеве са тези в периода от 21 до 26 август 1877-а.

Малобройният руско-български отряд под командването на генерал-майор Николай Столетов, наброяващ около 7500 души, успява да спре превъзхождащата го многократно по численост армия на Сюлейман паша (около 27 хил. души и резерв от 10 хил.) и да не ѝ позволи да премине Балкана и да се съедини с турските части в Североизточна България в помощ на обсадената в Плевен армия на Осман паша.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)