Стартира фотоконкурс на тема „Моето незабравимо преживяване в Русе“

В Световния ден на фотографията Фондация „Русе – град на свободния дух“ отправя предизвикателство към любителите на обектива чрез фото конкурс на тема „Моето незабравимо преживяване в Русе“. Това е второто издание на инициативата, която има за цел да покаже красивата страна на град Русе и всичко хубаво, което се случва в него. Идеята е да бъдат насърчени фотолюбители и професионални фотографи да уловят и запечатат с обективите си невероятни и вдъхновяващи моменти от най-големия дунавски град в България.

През тази година организаторите включват нов раздел – „Аерофотография“. В него участниците ще бъдат класирани на база професионален опит в две категории:

•         Любители

•         Професионални фотографи

Снимки могат да участват и в категорията „Пейзажи, събития и уловени моменти“. Там разпределението ще става в три категории:

•         Деца и младежи – на възраст от 7 до 15 години включително

•         Любители – от 16 години нагоре

•         Професионални фотографи

Участниците могат да се включат с фотографии, които представят значими сгради, паметници, панорами, събития или просто приключения от град Русе. Необходимо е снимките да отговарят на зададената тема и да притежават естетическа стойност.

Право на участие във фотоконкурса имат всички желаещи, любители и професионални фотографи, без ограничения във възрастта. Лица, ненавършили 18 години, могат да участват единствено след съгласието на техните родители или законни настойници.

Всеки автор може да участва с максимум 3 снимки във всеки от обявените раздели. Снимките за фотоконкурса трябва да са не по-стари от 1 г. (да са направени през 2020 или 2021 г.).  Те трябва да са в дигитален формат JPEG, да имат заглавие и задължително да бъдат придружени от кратък текст, описващ мястото, ситуацията и историята на снимката - до 500 знака. Големината на изображението трябва да бъде нe по-малко от 3000 и не по-голямо от 5000 пиксела по дългата страна. Нужно е резолюцията на изображенията да е не по-малка от 200 dpi. Файловете не трябва да са по-големи от 10MB. Необходимо е всеки да може да предостави изходен файл (снимка в оригинален размер).

Регистрацията за участие и изпращането на снимки става на адрес [email protected] от 19 август 2021 г. до 20:00 часа на 15 октомври 2021 г.

Фотографиите ще бъдат оценявани от жури, включващо представители на Фондация „Русе – град на свободния дух“, Община Русе и други. Критериите за оценка са: принадлежност към темата на конкурса, естетическо изпълнение, оригиналност, визуално въздействие.

Фаворит на публиката също ще бъде избран чрез вот във Фейсбук страницата на Фондация „Русе – град на свободния дух“. Гласуването може да бъде направено от 18 октомври до 23:59 часа на 28 октомври 2021 г.

Наградите ще бъдат обявени и връчени на специална церемония при откриване на изложба, в която ще участват победителите, класирани от журито във всяка категория. Призьорите ще получат парични награди, като в тазгодишното издание на конкурса наградният фонд е увеличен.

Повече за Националния фото конкурс „Моето незабравимо преживяване в Русе“ можете да намерите на сайта на Фондация „Русе – град на свободния дух“ http://free-spirit-city.eu/Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май