Русе отбелязва Световния ден на фотографията с изложба за архитектурното му богатство

Животът

19-08-2021, 14:39

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днес е Световен ден на фотографията

По повод Световния ден на фотографията в Русе е експонирана изложбата “Миналото днес” по идея на Държавен архив-Русе и Общинската фондация “Русе-град на свободния дух”. Фотосите са разположени в центъра на града по ул. “Александровска”, срещу Съдебната палата.

Изложбата „Миналото днес” е опит да се направи връзка между минало и настояще. Идеята ѝ е запазване на културно-историческото наследство, както и знанието за него.

11-те произведения съдържат снимки, съхранявани в Държавен архив – Русе, съчетани в колаж със съвременния изглед на зданията и художествени елементи. Те представят някои от емблематичните сгради на Русе: къщата на банкера Иваница Симеонов, построена по западноевропейски модел през 1895 г.; зданието на русенския затвор, открито през 1866 г.; сградата на банкера и търговец Сабетай Аврам Афталион в старата еврейска махала, строена през 1897 г. и по-късно използвана за Ловен дом; къщата на прочутия банкер Иван Буров, по-късно Пионерски дом; киното „Модерен театър“; сградата на питиепродавеца Стефан Гъдев от 1907 г., модерната за времето си  бирария „Кристал“; градските хали, построени по времето на русенския кмет Кирил Старцев; къщата на търговеца Шокрю Ахмедов от 1890 г.; сградата на търговеца и строителен предприемач Гатю Цонев от 1895 г. и търговската къща на Васил Радев.

На произведенията в изложбата са поставени QR кодове, чрез които русенци могат на прочетат повече за всяка от показаните сгради. Всяка от снимките е придружена от текст на български и на английски език.

Изложбата ще остане експонирана до късна есен.

 

 Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)