Младежи сътвориха арт инсталация против зависимостите

Над 30 младежи от Русе и региона казаха „НЕ“ на все по-затягащата се технологична бримка около всеки от нас. Те участваха в събитие, в което сами подредиха интригуваща арт инсталация, представяща паяжината, в която се оплитаме при ежедневното използване на Интернет и технологиите. Става дума най-вече за пристрастяването към различни приложения, отнемащи по-голямата част от времето ни и жаждата да бъдем  постоянно харесвани. На събитието присъства и заместник областният управител д-р Стефка Караколева, която посочи, че е необходимо да се говори за тези проблеми по-често и че тинейджърите трябва да знаят как да се предпазват сами и да не се превръщат в роби на устройствата, които ползват. „Винаги трябва да имате някаква мярка и никога да не прекрачвате тази граница. Ползвайте различните приложения с цел да си помагате в обучението. Преди всичко, бъдете хора!“, каза още тя. Заместник областният управител пожела успехи на учениците в обучението им.

„Поздравявам ви за каузата, с която сте се заели! Силно се надявам и вярвам, че гласът ви ще бъде чут от повече млади хора! В нашия объркан свят и в този труден преходен период към високотехнологичното, за подрастващите е от изключителна важност да  бъдат информирани и подкрепени, за да могат осъзнато да вземат решенията си! Време е да се обърне специално внимание на децата на България, защото в бъдеще те ще ни управляват и трябва така да ги възпитаме, че да станат добри управници! Отговорни към себе си – ние възрастните даваме пример на тях и трябва да сме абсолютно наясно, че чрез децата си ние сами моделираме света, в който искаме да живеем.“, с тези думи д-р Караколева се обърна към организаторите на събитието, а именно екипа на Сдружение „Мениджмънт. Изкуство. Анимации“.

Днешната инициативата е част от много по-мащабен проект, целящ превенция на зависимостите сред подрастващите. Проектът привлича с нестандартни теми и казуси за дискусии в поредица кръгли маси под наслов „Какво е засято, ако покълва зависимост“, „Колко неустоима е оферта за… забравимо парти“, „Предложението: доза безпричинен смях… насипно“ и „Илюзорните трофеи на допаминовата зависимост“. Проведени са и множество събития на терен. Сред тях са публични демонстранции, арт инсталации, спортни надпревари и разнообразни образователни сесии. Чрез различни форми на активност и неформално образование, проектът обхваща 90 младежи в три възрастови групи с различен жизнен стандарт. Фокусът обаче е към младежи в неравностойно положение и нисък социално-икономически статус, в това число и от различни етноси. В крайна сметка е направен опит за осмисляне на свободното време по един нетрадиционен и неклиширан начин, интересен за всяко дете.

Проектът НПИМД-Н2-Т2-067/2021 е под надслов „По пътя напред – здрави и отговорни“ и се изпълнява по Направление 2 и Тема 2 „Превенция на различни форми на зависимости“ към Министерството на младежта и спорта.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)