Областните управители на Русе и Велико Търново обсъдиха трансгранични инициативи

Животът

09-08-2021, 09:24

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българинов връчи грамота на изявен русенски пианист

Разширяването на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ и приемането на нови членове в организацията бе обсъдено по време на работна среща между областните управители на Русе и Велико Търново съответно Борислав Българинов и Георги Гугучков. Целта на срещата, на която присъства и заместник областният управител на Русе Синан Хебибов, е привличането на нови партньори от други региони на страната в реализирането на разнообразни трансгранични инициативи. Става дума най-вече за провеждането на съвместни фестивали, концерти и изложби от двете страни на река Дунав. Идеята е през следващите няколко години фокусът да бъде поставен върху развитието на културата, а по този начин да се популяризират и не чак толкова добре познатите населени места, които в последствие да бъдат преоткрити от чуждестранните туристи. Освен организирането на общи събития, бе обсъдена и идеята за кандидатстване по европроекти, чрез които да се закупи специализирана техника, която да се ползва в случай на природни бедствия. Българинов сподели с колегата си и необходимостта от предприемане на адекватни действия за навлизане на държавните структури в дигиталния свят и посочи някои добри примери от Русе. Сред тях са изграденото по време на пика на COVID-19 през изминалата година уеб-приложение, показващо на Спешна помощ в кои болници в региона има легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, както и започналото наскоро активно използване на социалните мрежи от Областната управа в крайдунавския град.

По време на разговора бе обсъдена и организацията на работния процес в администрациите, както и координацията с териториалните структури по места. И тук Българинов даде за пример отново дейността на Областна администрация – Русе, като посочи, че повечето казуси се решават в рамките на не повече от седмица. Според него това се дължи най-вече на подхода при работа с експертите, изразяващ се във възможността те свободно да предлагат решения относно проблемите на хората. Областните управители обсъдиха и Националния план за справяне с COVID-епидемията и дискутираха хода на ваксинационната кампания. И в двете области има достатъчно ваксини и се организират „зелени коридори“. Съвместно с РЗИ се прави всичко възможно за разясняване на ползата от имунизациите, стана ясно по време на срещата.

„Служебният кабинет показа, че властта може и трябва да бъде близо до хората. Вярно е, че основната задача бе подготовката на честни избори, но успяхме да подемем и много инициативи и да решим поне частично много въпроси, които преди са били неглижирани“, коментира още Българинов.  

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов