116 години от рождението на Елиас Канети отбелязваме утре

Животът

24-07-2021, 08:00

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Приемат номинации за Националната литературна награда „Елиас Канети”

На 25 юли отбелязваме 116 години от рождението на нобеловия лауреат Елиас Канети. Той е роден в Русе и е единственият нобелист от България. Тази неделя в 11.00 часа пред паметника на немскоезичния писател, намиращ се на едноименния площад, ще се проведе кратка церемония по полагане на цветя. Веднага след нея ще се състои и беседа с присъстващите относно малко известни факти за живота и делото на Канети. Тя ще бъде водена от председателя на Международно дружество „Елиас Канети“ проф. Пенка Ангелова, която е и сред най-отявлените изследователи на творчеството му не само в страната, но и в Европа. Идеята е всяка година темите, които се дискутират да бъдат различни и така да допринасят за обогатяване знанията на жителите и гостите на града. Събитието вече се е превърнало в традиция и е неразделна част от културния календар на крайдунавския град. То се организира от  Международно дружество „Елиас Канети“, а в него редовно участват и представители на Областната управа.

През 2021-а се навършват и 16 години от създаването на австрийска библиотека в Русе, която също носи името на немскоезичния писател.

Припомняме, че благодарение на Областна администрация – Русе на Международно дружество „Елиас Канети“ беше предоставена за ползване фамилната къща на нобеловия лауреат по литература. Също така Австрийска библиотека „Елиас Канети“ беше основана в Русе въз основа на петстранен договор, а именно между Областна администрация – Русе, Община Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Международно дружество „Елиас Канети“ и Външното министерство на Австрия, представлявано от Посолството на Австрия в България.

Дружеството е сред пионерите в международното междусекторно сътрудничество. През изминалите почти три десетилетия то се утвърди като устойчива платформа за диалог и партньорство, за организиране и провеждане на културни събития от национален и международен мащаб и в рамките на Дунавската стратегия, както и за реализирането на иновативни инициативи какъвто е Международният литературен фестивал, провеждащ се ежегодно в Русе.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов