32 родолюбци извървяха пътя на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Животът

20-07-2021, 08:00

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Десетки тръгнаха по стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

32 родолюбци от туристическите дружества в Русе, Бяла, Борово и Ценово, и експерти от Областна администрация Русе извървяха през изминалия уикенд пътя на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, и почетоха паметта на загиналите в битка национални герои. Инициативата се провежда ежегодно за седми път и се организира традиционно от екипа на Областна администрация – Русе.

Първата цел на походниците бе паметника край село Вардим, където през нощта на 6 срещу 7 юли 1868 г. двете чети от общо 128 човека преминават река Дунав и слизат на българския бряг в местността Янково гърло край свищовското с. Вардим. Оттам започва пътят на тези смели патриоти към безсмъртието. Заместник областният управител на област Русе д-р Стефка Караколева поздрави присъстващите с кратко слово и заедно с участниците в похода и колеги от Областна администрация положи венец и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и Стефан Караджа край селото.

Маршрутът продължи през селата Новград, Хаджидимитрово, Караисен и Вишовград, където са се състояли най-решителните битки на четата. В чест на загиналите герои д-р Караколева положи цветя пред паметните плочи, а доц. д-р Цветолюб Нушев разказа подробно и увлекателно исторически факти за пътя на борците за свобода. Неизменна част от похода беше и учителят по български език и родолюбец Иван Кънчев, който по традиция пламенно рецитираше патриотични стихове.

Тридневният поход завърши с посещение на къщата-музей на Хаджи Димитър в родния му град Сливен, чиито врати бяха отворени безплатно за посетители по случай 153 години от подвига на четниците. В къмпинг Оазис край града на 100-те войводи походниците наблюдаваха и историческа възстановка на Битката при Бузлуджа, организирана от регионалните клубове на Национално дружество „Традиция“ от Сливен, Стара Загора, Нова Загора, Казанлък, Бургас и Ямбол.

С живота и смъртта си, само през кратките седем юлски дни на 1868 г., тези велики млади мъже променят историята на България. Техните героични дела  вдъхновяват и окуражават други смели българи, чиято саможертвата бележи началото на борбата за Освобождение.

„Епопеята на четите на воеводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа, е сред най-ярките събития в българската история, а поредицата сражения от Дунав до Балкана озаряват пътя на българския народ към свободата. Героичният акт на двамата воеводи, останали завинаги на 28 години, и техните верни четници, е еталон за храброст, жертвоготовност и любов към Родината, толкова необходими и днес.“- така завърши словото си заместник областния управител на област Русе д-р Стефка Караколева.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов