Десетки тръгнаха по стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Животът

16-07-2021, 15:19

Снимка:

Марий Пейчев

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

На 16 юли официално откриват Мемориал на загиналите във войните в Новград

Тържествата, посветени на 153-та годишнина от преминаването на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през Дунав и стъпването им на българския бряг, започнаха с традиционния поход. На брега на реката пред белокаменния паметник се събраха признателни потомци, които почетоха паметта на 125-те  млади мъже, дали живота си за свободата на България. По традиция в местността „Янково гърло“ си дадоха среща участници в похода от различни краища на България. Паметникът, който се вижда от стотици метри, беше отрупан с венци. Сред участниците в похода, който се провежда за седма поредна година беше и зам.-областният управител Стефка Караколева. Сред гостите, дошли да почетат паметта на четниците и двамата войводи бяха председателят на Общинския съвет в Ценово Георги Георгиев и секретарят на общинската администрация Мария Найденова, общински съветници и представители на местната структура на запасното войнство.

„С преминаването на четата в България се поставя началото на освободителната борба и ярко се осветява пътят към национално освобождение“, подчерта в словото си зам.-областният управител. Тя връчи и поздравителен адрес до кмета на община Ценово д-р Петър Петров. Мария Найденова пламенно разказа за борбите, които водят поробените българи, за надеждата, с която посрещат четниците, и вярата, че свободата скоро ще изгрее над България. Отец Михаил отслужи заупокойна молитва и пожела успешен поход. Всички присъстващи запалиха по свещичка в памет на героите, дали най-ценното – живото си в името на свободата на поробената ни Родина. Краеведът Иван Кънчев с прочувствено рецитиране на стихотворението „На прощаване“ предизвика сълзи в очите на повечето от присъстващите.

Походът-поклонение ще премине по пътя на четата, ще се посетят местата, където четата е водила сражения, ще се отдаде заслужена почит към борците за свобода. По идея на габровското дружество „Узана“ от следващата година походът ще бъде включен в националния календар на Българския туристически съюз. В продължение на три дни участниците в похода ще следват стъпките на четата, ще посетят местата, където са се водили ожесточени сражения. Тази година походът ще приключи с посещение на къщата-музей на Хаджи Димитър в родния му град Сливен. Ще се проведе и мащабна възстановка на битката при Бузлуджа.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов