Община Русе ще закупи 20 употребявани тролейбуса в размер на 900 хил. лв.

Животът

15-07-2021, 16:56

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

До 31 октомври удължават проекта за грижа за хора с увреждания в Община Русе

Предложението Община Русе да закупи 20 броя употребявани тролейбуса се прие на днешното заседание на Общинския съвет. Първият опит на предходното заседание бе неуспешен, като точката беше вкарана в дневния ред в същия вид и сега.

Дискусии по отношение на тегленето на заем в размер на 900 000 лв. без ДДС за превозните средства не липсваха.

Заместник-кметът по комунални дейности в Община Русе Димитър Недев обясни, че в момента има 46 тролейбуса в общинския автопарк, като от тях годни за експлоатация са 22. До 2023 г. по-голямата част от тях няма да бъдат годни за употреба.

Позицията на общинска администрация остана непроменена – „Общински транспорт Русе“ се нуждае от подмяна на своя автопарк и при обявена обществена поръчка се е явила една фирма. Тя предлага 20 превозни средства, употребявани и с живот, който ще трае от 5 до 7 години. Въпреки това съветниците бяха поставени през избора дали в града ни все пак да има подменени тролейбуси, или да останат старите, които не са с по-добро качество.

Новите превозни средства не разполагат с климатик и рампа за хора в неравностойно положение и майки с бебешки колички. 12 от тях ще бъдат доставени до края на този месец, а останалите 8 – през следващата година. Очаква се заемът в размер на над 900 000 лв. да бъде изплатен до края на 2024 г.

Дебатите по темата продължиха близо час. Първи отношение взе председателят на групата на патриотите в местния парламент Асен Даскалов. Според него Русе се нуждае от модерен и екологичен градски транспорт, а с днес общинските съветници отново са изправени пред труден избор. Въпреки липсата на климатизация и рампи за хората в неравностойно положение в новите тролейбуси, групата на „Патриотите – ВМРО“ подкрепи предложението, като Даскалов обясни, че според тях това е „по-малкото зло и само по този начин в града ни ще има действащ градски транспорт“.

Проф. Михаил Илиев от ПП ГЕРБ изрази мнение, че не е против да се купуват нови тролеи, но е против това да се купува скрап и според него общината ще загуби много средства, като „след 2 години положението ще е същото“.

Александър Неделчев от МК „БСП за България“ заяви, че предложението е направено в същия вариант, защото в предходните дебати не се е родила конструктивна идея за закупуване на по-добри превозни средства в приемлив финансов размер.

Според Елисавета Досева от МК „БСП за България“ „в момента спасяваме положението, а след време ще помислим за нещо по-добро“.

Отношение взе и Елеонора Николова от СДС, която подчерта тежестта на  отговорността на Общинския съвет и общинска администрация и решенията, които се вземат по време на заседанията на Съвета. „Поддържаме тезата да се обединим към решение, което да бъде в полза на гражданите, независимо от това дали това ще струва повече“. Предложението на Николова беше да се направи работна група от специалисти, които да намерят „нормален и човешки градски транспорт за Русе“.

Станимир Станчев от СДС направи предложение гласуването да бъде поименно и всеки общински съветник да заяви лично своя глас. Предложението получи подкрепа само с 21 гласа и то не беше прието.

След дългата дискусия Общинският съвет прие предложението 20 употребявани тролейбуса да се закупят за град Русе с 28 гласа „За“, 20 „Против“ и 1 „Въздържал се“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов