В Русе посветиха кръгла маса на деца с аутизъм

Животът

12-07-2021, 11:55

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Родители на деца и възрастни с аутизъм създават първия в Русе център за подкрепа

С категорична готовност за изготвянето на ясен план и модел за работа с децата от аутистичния спектър при адаптирането им към училищната среда, беше открита започналата по-рано през деня специализирана кръгла маса в Русе. Тя се провежда под надслов „Да подготвим децата си за бъдещето!“ и се организира съвместно от Областната администрация в крайдунавския град и Асоциацията на Лайънс клубовете в България Дистрикт 130. Събитието се провежда и със съдействието на Община Русе. Сред официалните лица бяха заместник областните управители д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, дистрикт управителят на Асоциацията на Лайънс клубовете в България Владислав Симчев, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев и заместник-кметът на Община Русе Златомира Стефанова.

Целта на срещата е да се постигне качествено европейско ниво при работата с деца, които имат подобни затруднения. Идеята е те да бъдат обгрижени и обучени по най-добрия начин, така че да живеят нормално и да бъдат пълноценни членове на обществото. За целта даже е проучван чуждестранен опит – най-вече на Германия и Франция, където винаги по време на учебния процес заедно с децата присъства втори човек.

„Трябва да направим всичко по силите си, за да могат тези деца да поемат своя път в живота много по-уверени, по-отговорни и по-спокойни. Дискусията на настоящата кръгла маса е насочена към процеса на образователно включване и подкрепа на децата от аутистичния спектър, защото те са част от нашия живот, децата са това, което осмисля нашия живот, независимо от социалния ни статус и положение в обществото. Всички ние сме призвани и отговорни да правим така, че да се чувстват добре и да бъдат пълноценни граждани.

Средата, в която се оказва подкрепа на децата аутисти; взаимното приемане и приобщаването им в образователната система прави така, че те да водят един независим живот.“, заяви заместник областният управител д-р Стефка Караколева. Според нея децата с аутизъм са изключително чувствителни, но и изключително надарени и талантливи, а работата с тях е истинско удоволствие, особено, ако има специалисти, които знаят по какъв начин да ги предразположат. „По мое мнение, трябва да бъдат използвани пълноценно възможностите, които дава нормативната уредба. Те да бъдат популяризирани  и прилагани гъвкаво, с акцент най-вече върху ролята на „помощник на учителя“ в приобщаването на децата от аутистичния спектър.“, допълни още тя. Д-р Караколева изрази категоричната подкрепа на Областна администрация – Русе, както и личната си съпричастност по темата, подчертавайки, че това е едно общо начинание.

От своя страна председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев също приветства организаторите и определи като изключително положителен фактът, че през последните години родителите на децата от аутистичния спектър са все по-активни и поставят въпроса пред все повече институции. „Повечето от нас сме запознати с проблемите, които срещат родителите на тези деца и се радвам, че толкова много институции сме се обединили около това да намерим решение за преодоляване на ежедневните проблеми и пречки, които срещат децата.“, допълни още той.

 „Не се отказвайте, продължавайте напред! Победите се постигат с постоянство!“, с тези думи пък заместник-кметът Златомира Стефанова се обърна към родителите на деца с аутизъм. Тя гарантира за пореден път и категоричната подкрепа на Община Русе в решаването на всеки един проблем.

 

 

 

 

 

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)